Läraren: Skippa läxorna

1:42 min

Läxor eller inte, det är en fråga som diskuteras i många kommuner. Författaren och läraren Pernilla Alm från Tyresö som är aktuell med en bok i ämnet, tycker att skolan bör vara läxfri.

Vad tycker du om läxor? Tyck till på vår webb. Eller på #stockholmsval14 i sociala medier.

Frågan om läxor är aktuell. Idag väntas till exempel Hallstahammar i Västmanlands län starta en utredning för att se om kommunen kan blir helt läxfri från och med nästa år.

Pernilla Alm gjorde i höstas ett väldigt omdebatterat blogginlägg om läxor. Nu är hon aktuell med en bok i ämnet. Hon tycker att skolan bör vara läxfri.

--Den största anledningen är att vi har en skollag och en läroplan i Sverige där läxor inte regleras överhuvudtaget. Vad man däremot trycker på i läroplanen är att skolan ska vara likvärdig, dvs ta hänsyn till allas förutsättningar och behov. Skickar vi då hem läxor blir det problematiskt eftersom det är svårt att ta hänsyn till allas förutsättningar och behov.

Pernilla Alm är lärare i engelska och spanska och ger inte läxor längre. Hon säger att det går bättre för hennes elever sedan hon slutade med läxor.

– Det är klar förbättring.

Men hur gör du då?

– Jag kräver att de jobbar på lektionen. Jag är rätt effektivt lagd.

Hon säger att frågan är känslig, läxor har alltid funnits och en lärare som ifrågasätter det kan uppfattas som dålig, säger hon.

Skolborgarrådet i Stockholm stad, folkpartisten Lotta Edholm, håller inte med Pernilla. Hon tycker att man ska ha läxor i skolan:

– Det är ett sätt för elever att lära sig studera på egen hand, ta ansvar.

Men Pernilla Alm håller inte med.
– Läxor gör inte att elever lär sig studera på egen hand och blir mer ansvarsfulla. När jag skickade ut läxor förut, då kunde inte alla sina läxor tvärtom. Nu när jag inte ger dom läxor är det fler som kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista