Sedan tio år tillbaks i tiden finns det ett mönster i Stockholm där en lägre andel klarar gymnasiet, säger Jonas Örtquist som jobbar på tillväxtavdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Låga skolresultat hämmar Stockholms tillväxt

Länsstyrelsen: Långsiktigt hot för regionen.
1:19 min

Tre av tio 20-åringar i länet saknar gymnasiekompetens. Med det är Stockholm ett av dom län där lägst andel elever går ur gymnasieskolan med fullständiga betyg. Nu är Länsstyrelsen oroad över att situationen kan hämma tillväxten i länet.

– Sedan tio år tillbaks i tiden finns det ett mönster i Stockholm där en lägre andel klarar gymnasiet, så det här är en växande grupp, säger Jonas Örtquist som jobbar på tillväxtavdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholm. 

Enligt Länsstyrelsen så är Stockholm det län där flest ungdomar läser på gymnasiet. De bästa eleverna kommer från Stockholm, för det är många som har väldigt fina betyg här, men det är också det län där flest elever i landet lämnar gymnasiet utan godkända betyg.

Endast i Västmanland och Gävleborg är andelen gymnasieutbildade 20-åringar lika låg som i Stockholms län.

Skillnaderna mellan stockholmskommunerna är stor. I Täby har 84 procent av alla 20-åringar en fullföljd gymnasieutbildning medan mer än var tredje 20-åring i Södertälje, Sundbyberg, Upplands- Bro, Haninge och Botkyrka saknar gymnasie-kompetens.

Enligt Jonas Örtquist ser det bra ut i grundskolan i Stockholm. Där är studieresultaten bättre än i övriga landet, men någonting händer på gymnasiet.

Men vad är det för ungdomar som hoppar av gymnasiet?

Karin Tillhagen som jobbar på AIM, som är Stockholms stads verksamhet som söker upp ungdomar som hoppat av gymnasiet, säger att det är en väldigt brokig skara ungdomar.

– Det är allt från högpoängarna som har högsta poäng i alla ämnen och som har en prestationsångest kring det till att man har valt fel till svåra hemförhållanden med drogproblematik, det finns en otrolig bredd, det är från A till Ö, säger Karin Tillhagen.

Jonas Örtquist som jobbar på tillväxtavdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholm, menar att situationen är ett hot för regionens utveckling.

– Kompetensförsörjningen ställer allt mer krav på att företag och organisationer ska kunna hitta kompetens och om det är färre i Stockholm till skillnad från övriga landet så är det ett långsiktigt hot för regionen, säger Jonas Örtquist.

20-åringar som inte klarat gymnasiet i länet

År       Antal     Totalt     Andel

2013 - 7 790    26 382   29,5%

2012 - 7 861    26 877   29,2%

2011 - 8 068    26 359   30,6%

2010 - 8 152    26 541   30,7%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".