Romer förbjöds växla pengar

1:44 min

En ICA-butik i Sollentuna hade en lapp i kassan där det stod att romer inte fick växla pengar. Handlaren säger att förbudet gäller alla kunder, men för vår reporter med dold mikrofon gick det bra att växla.

Tjena, kan du växla den här?

– Till?

Två femtiolappar tack, eller förresten, kan du ta en femtiolapp, två tjugor och en tia?

Vår reporter bar en dold mikrofon när han växlade pengar eftersom vi ansåg att det är det var enda sättet att ta reda på om förbudet verkligen gäller alla kunder. Och för reporter gick det alltså bra att växla samma dag som lappen satt där.

Efter att under flera dagar ha sökt ICA-handlaren för en kommentar så hör han till sist av sig via mejl.

Han svarar först att butiken inte växlar in mynt från några kunder eftersom de fått in för mycket växel från ett närliggande tältläger för hemlösa.

Men då vår reporter konfronterar honom med en lapp som sitter i kassan och där det står: romerna får inte växla in pengar, varken mynt eller sedlar, svarar han i ett nytt mejl.

Den var olyckligt formulerad och det framstår som att det bara gäller vissa kunder. Så är inte fallet och det överensstämde inte heller med den information personalen fick, utan det är ett generellt stopp för större belopp.

Men bara några timmar efter att lappen fotograferades gick det bra för vår reporter att växla pengar.

ICA:s butiker ägs av de enskilda handlarna, men ingår i ICA-gruppen där Sara Hjelm är presschef.

– Det som står på den här lappen är självklart bara att beklaga. Det här förbudet var ju något som gällde alla kunder, det rörde sig inte om att peka ut någon enskild grupp.

Vi hade en reporter som gick dit och växlade pengar och det var inga problem alls?

– Ok. Ja om de uppgifter som du säger stämmer och om de gjorde det under den här tiden som de har haft det här växelförbudet gällde så får vi självklart ta en förnyad diskussion med butiken, säger Sara Hjelm, presschef på ICA-gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista