Sven Rollenhagen driver en mottagning där ungdomar erbjuds hjälp. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.

Datorspel problem för många unga

1:36 min

Under sommarlovet är det många barn och ungdomar som fastnar i ett osunt dator- och tv-spelande. För en del av dem går det så långt att de helt tappar greppet om sitt spelande och många anhöriga är oroliga.

Hur gör du med ditt barns spelande?

– Jag har jobbat med det här i sju års tid och det är en ökande grupp av kontakter jag får både kring barn, ungdomar och vuxna. Det är över hela landet, främst killar och män, säger Sven Rollenhagen som är socionom och som driver en mottagning i Stockholm där ungdomar erbjuds hjälp.

Varje år får Folkhälsomyndighetens nationella linje för spelmissbruk hundratals telefonsamtal eller mail om att personer förlorat kontrollen över sitt datorspelande. De flesta kontakter kommer från oroliga anhöriga.

Hur stora problemen är vet man inte eftersom ingen myndighet har ansvar för frågan. Men folkhälsomyndigheten skriver att en del av de problem som uppkommer vid dator- och tv-spel liknar problemen som uppstår vid spel om pengar.

En som fick problem med sitt spelande är Ludwig Lidell 19 år. När han var i tidiga tonåren fastnade han framför datorn upp till tolv timmar om dagen.

– På den tiden hade jag mycket problem i skolan, jag satt mycket framför datorn för att jag var någon där. Jag var en känd spelare i World of warcraft, men när man inte spelade, när man tog sig något att äta eller skulle sova så tänkte man att man kanske skulle gå ut. Men så skulle man bara göra klart något och så fastnade man igen, säger Ludwig Lidell.

Sven Rollenhagen, socionom säger att det finns flera risker med ett överdrivet spelande.

 – Om det vill sig riktigt illa kan du hamna i en spelbubbla, där det är spelet som styr ditt liv och då kan du få social fobi, depressioner, övervikt och hamna i ett läge där det bara är spelet som är intressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista