66-åriga Elisabeth Faxelid kämpar envist för Vänsterpartiet i Täby. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Björn Lindberg på besök hos Vänstern - i blåa Täby

Har inte ens råd med en valstuga
4:55 min

Det går bra för Vänsterpartiet i oppinionsmätningarna. Men trots medvinden på riksplanet är det motvind. I synnerhet i alliansstyrda Täby.

I alliansstyrda Täby är Moderaterna är solklart störst. Där blåser det motvind för de få Vänsterpartister som ändå finns där.

Reporter Björn Lindberg gör ett hembesök hos en prövad vänsterpartist som bor i en lägenhet i närheten av Täby Centrum: 66-åriga Elisabeth Faxelid är kassör för partiet i Täby-Danderyd. En samling med 25-30 medlemmar.

Medan partiledaren Jonas Sjöstedt redan börjat jobba för att sitta i regering efter höstens val, funderar Elisabeth Faxelid och hennes föreningskamrater på om de verkligen har råd med en valstuga.

– Vi ska ha en valbyrå, eller en hurts, som vi ska köra omkring med.

Alltså medvind för partiledaren, men motvind för Täbyvänstern.

– Jag har ju valt att flytta till Täby för jag gillar Täby. Men att bedriva politik i Täby är inte det lättaste. Folk kommer och är väldigt oförskämda.

Är det så att du rent av är igenkänd här i Täby, "titta där går den där vänsterpartisten"?

– Nej, vi har inte haft råd att ha några personer på de här rullande reklampelarna, så det är nog ingen som vet vad jag tycker.

När Björn Lindberg sätter sig med Elisabeth Faxelid och plockar fram de senaste årens valresultat blir stämningen genast lite kylig. Det är nämligen ingen rolig läsning för en vänsterpartist.

För tio år sedan hade Vänsterpartiet ett mandat i Täby, men vid de senaste två valen har valresultatet gått ner och det enda mandatet har gått upp i rök.

Funderar då aldrig Elisabeth Faxelid på att lägga av och kasta in handduken för gott?

– Nej, för sjutton! Däremot kan man ju fundera på vad distriktet tycker. Det tycker ju att man kan ägna sig åt söderförorterna istället, där man kan få lite röster.

Hur känns det då, när man är engagerad i Täby?

– Ja, vi blir rätt sura. Men vi får väl klara oss själva då, säger hon och skrattar.

Likt ett barn som blir avvisad av sin mamma får alltså Täbyvänstern inte mycket stöd från disktriktet. Det blir nästan som ett Norén-drama på politisk nivå.

Björn Lindberg behöver lite luft och följer med Elisabeth Faxelid på en promenad till en lokal i Täby Centrum där partiet brukar ha sina möten.

Då fortstätter motvinden.

– Men vi skulle ju ha möte här klockan sju, i Röda rummet. Det står ju inte här, säger Elisabeth Faxelid och tittar upp på bokningstavlan. Nu står det "American fotball" där. Väldigt märkligt, det verkar vara upptaget överallt.

Är det Täbymoderaterna som ligger bakom det här?

– Ja, det vet man aldrig. Det verkar ju vara en komplott.

Ett rum visar sig sedan vara ledigt. Det så kallade Blåa rummet.

-- Vi är ju i Täby så okej, säger Elisavbeth Faxelid och skrattar igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".