Godis och energidryck vanligt under arbetspassen. Foto: Tomas Oneborg /TT.

Varannan bussförare nära att somna

Bussföraren Harry: Jobbet förstör ju sömnen
3:52 min

Många bussförare som kör kollektivtrafik har svårt att hålla sig vakna på jobbet. Nästan hälften kämpar för att hålla ögon öppna bakom ratten.

Transportinstitutet har gjort en studie som har omfattat 261 förare på olika bussföretag. Några förare berättar att dom håller sig pigga med hjälp av godis och energidrycker.

Det är framför allt de långa arbetspassen på mer än tio timmar som upplevs som jobbiga, och de delade turerna.

– Det händer ju faktiskt att vissa busschauffören äter godis och dricker Redbull för att hålla sig vaken eftersom vi jobbar så ovanligt tider, säger Harry som kör buss i Stockholms innerstad.

Harry tror inte att alla busschauförer har problem med att hålla sig vakna. Han tror att forskningsstudien är lite överdriven. Men han säger att tröttheten har sin förklaring i arbetsschemat, alla olika arbetspass.

– Nästan alla har det. En vecka natt, en vecka kväll, en vecka morgon, en vecka delat. Jobbet förstör ju sömnen.

Hur borde det vara då?

– Om man ska jobba natt borde man få jobba mindre, inte åtta timmar utan kanske fem.

Harry har aldrig själv varit nära att somna. Men en gång, när han åkte buss som passagerare, var en av hans kollegor extremt trött.

– Jag hade jobbat natt och skulle åka hem från Nacka till Slussen. Chauffören stannade vi en hållplats och lämnade bussen och gick in i en restaurang för att tvätta ansiktet och dricka lite vatten.

Men att resenärerna skulle känna oro tvivlar Harry på. Han tror inte ens att passagerarna tänker på att föraren känner sig trött.

– Jag tror inte att folk märker det. De lever i sin egen värld. Passagerarna tittar inte på chauffören, de bara visar sitt kort och sätter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".