Ica-handlaren Mats Larsson vill dubbla det ekologiska utbudet. Foto: Anastasia Konstadinidis /Sveriges Radio.

Brist på ekologisk mat i många butiker

1:33 min

Allt fler vill handla ekologisk mat men producenterna hinner inte med. Ekologiska ägg, frukt, ost och kött saknas ofta i diskarna.

– Det räcker inte till. Ägg är ett bra exempel, när vi vet att alla svenskar vill äta ägg till påsk, det finns inte en chans att de ekologiska räcker, säger Mats Larsson, som är Ica-handlare på Ica Maxi Lindhagen.

– Sedan kan man ju fråga sig varför det inte finns mer när kunderna efterfrågar det, för efterfrågan ökar så det bara visslar om det. Men det beror på att det tar några år och ställa om produktionen till ekologiskt, fortsätter han.

Förra året ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med 13 procent, vilket är rekord. 40 bönder blev KRAV-certifierade och i dag finns det 3 800 bönder som är anslutna till KRAV. Men det behövs ännu fler.

– Vi behöver ju hundratals nya KRAV-bönder varje år för att möta den här efterfrågan från folk i allmänhet, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Som många andra butiker säljer Ica Maxi i Lindhagen till största delen ekologiska bananer, till skillnad mot för bara något år sedan. Men bland ett 70-tal olika hårdostar är bara tre ekologiska.

– Jag har satt upp ett mål att vi ska ha en ekologisk försäljning om fem år som är dubbelt så hög som i dag. Då krävs det att tillgången ökar men också att vi i butiken tittar på prissättning och ger de här produkterna tydligt utrymme. Och att kunderna fortsätter efterfråga dem, säger Ica-handlaren Mats Larsson.

Vad är ekologisk mat?

I den ekologiska odlingen ersätts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel med andra åtgärder. Vissa hjälpmedel i produktionen, som betraktas som "naturliga", får användas, till exempel såpvatten och kalk.

Fodret är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården.

Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.

Det är också viktigt att djuren vistas utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.

Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Källa: Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista