Andrea Ajne och Sussi Eriksson deltar i loppet i morgon, Emelie Erling är en av arrangörerna. Foto: Anastasia konstadinidis/Sveriges Radio

Tävling fyller Kungsholmens gator med skejtare

3:29 min

I morgon är det dags för världens första långa skejt-lopp, Skateathon Stockholm. Tävlingen sträcker sig 8 km runt Kungsholmen med start och mål i Rålambshovsparken, och snabbast runt på brädan vinner.

Runt 120 personer är anmälda till loppet Skateathon på Kungsholmen. Anmälningen är öppen under dagen och tävlingen drar igång klockan 14. Andrea Ajne och Sissie Eriksson ska båda åka loppet i morgon.

Andrea Ajne åker longboard i det 8 km långa loppet.

– Det blir en bättre känsla och du får ut mer av svängarna, säger hon.

Sussie Eriksson har åkt skejtboard från 1976, som förberedese inför tävlingen hon har kört banan två gånger och testat hjul och bräda.

– Men det är inte så viktigt om man kommer först eller sist, det är mest en rolig happening, säger Sussie Eriksson.

Andrea håller med, hon ser mest fram emot att träffa andra skejtare.

-- Och själva upplevelsen att köra det första Skateathon. Stämningen, inspirationen och gädjen kommer vara maximal, säger Andrea Ajne.

Emelie Erling är en av arrangörerna av loppet.

– Det händer alldeles för lite för skejtare. Många samlas och gör saker tillsammans men det är inte så mycket är arrangerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista