Minskade bilköer med styrd hastighet

1:38 min

Automatisk reglerad hastighet i bilar skulle minska köer och förbättra miljön i Stockholmstrafiken, det konstateras i en forskningsrapport.

De datoriserade systemen i bilar blir allt mer avancerade och om bilarnas hastighet kunde styras utifrån trafiksituationen skulle köerna inte bli lika påtagliga, säger Ellen Grumert som är doktorand vid Linköpings universitet.

– Det skulle påverka trafiken så man får en mjukare körstil, säger Ellen Grumert. Bilarna skulle kunna anpassa hastigheten och förhoppningsvis går det att minska köerna med det här systemet.

Systemet bör vara automatisk då föraren inte alltid är villig att anpassa farten, enligt Grumert.

Kunskapen finns redan idag både längs vägarna och hos biltillverkarna, det gäller bara att få systemen att samarbeta och om några år kan det här bli verklighet i nya bilar

– Det finns teknik och det finns mycket forskning så det ligger nog inte så lång bort i tiden, , säger Ellen Grumert.

Men om bilen ska ta över mer av körandet i framtiden så kan det uppstå en del delikata problem som vem bär ansvaret vid en eventuell olycka, bilen, föraren eller systemet som styr trafiken.

– Jag förutsätter att en mer omfattande satsning på självkörande bilar skulle kräva genomgripande utredning, framförallt för att klargöra vem som har ansvaret vid en eventuell kollission, säger Mårten Schultz som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.