Hård kritik mot byggandet av Stadsgårdsledstunneln

4:47 min

Stockholms stad planerade biltunnel på Södermalm, Stadsgårdsledstunneln, får skarp kritik på DN Debatt i dag.
- Större olyckor kan ge katastrofala konsekvenser, säger Monica Sundström som tidigare var generaldirektör vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Debattörerna på DN Debatt påstår att tunneln, som är en del av Slussenprojektet, bryter mot viktiga säkerhetskrav.
Enligt en av artikelförfattarna, Monica Sundström som tidigare var generaldirektör vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, har man förkortat den planerade Stadsgårsledtunneln från 500 meter till 420 meter. Detta för att enbart kunna ha ett tunnelrör utan en mittvägg som delar körriktningarna och då kunna kringå EU:s tuffa säkerhetsregler.
- Man slapp gå till EU om man kortade tunneln, man var överygad om att EU inte skulle godkänna en så lång tunnel med bara ett rör. Efter den stora olyckan i Mont Blanc-tunneln där det inte fanns någon vägg har man varit bestämd på att man måste ha en vägg mellan körriktningarna.

Monica Sundström varnar för konsekvenserna av en tunnel med bara ett rör som saknar mittvägg.
- Det kan bli väldigt svårt att utrymma tunneln. I en tunnel som bara har en förbindelse så utsätter man människor för stora risker.

Men kritiken avvisas av Mårten Frumeri, projektchef för slussenbygget.
- Vi håller oss till det regelverk som finns. Den här tunneln är under 500 meter, regelverket som är hänvisat till är faktiskt för tunnlar över 500 meter.

Trots kritiken menar Mårten Frumeri att det är en säker tunnel som byggs.
- Vi har tätt mellan utrymningvägarna, vi har en slagkraftig sprinkelanläggning, vi har låga hastigheter och barriärlemenet så man kan undvika frontalkollitoner, det kommer att byggas en säker tunnel, säger Mårten Frumeri, projektchef för slussenbygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista