1 av 2
Norrbergsskolan i Vaxholm byggdes på 50-talet och har idag omkring 300 högstadieelever. Oppositionen tycker att den bör renoveras medan alliansen vill riva och bygga nytt. Foto: Mika Wallgren / Sveriges Radio.
2 av 2
Lars Lindgren (M) är kommunalråd i Vaxholm. För honom är Campus Vaxholm, som byggs i bakgrunden, framtiden för staden. Foto: Mika Wallgren / Sveriges Radio.

Politisk strid om ny skola i Vaxholm

Katherine Lindqvist (S): Det här är ett hybrisprojekt
1:49 min

Den rödgröna oppositionen tycker att hela projektet är dyrt och onödigt. Gamla Norrbergsskolan duger fortfarande.

– Vi i oppositionen måste ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Det här är ett hybrisprojekt som är alldeles för stort och kostar alldeles för mycket pengar, säger Katherine Lindqvist, oppositionsledare för socialdemokraterna i Vaxholm.

En av de stora valfrågorna i höstens kommunalval i Vaxholm är det omstridda Campus Vaxholm. Ett område under uppbyggnad med idrotthall, fotbollsplan, kulturskola och så en helt ny högstadieskola.

Det är den som Katherine Lindqvist menar är alldeles för stor och dyr för lilla Vaxholm. Gamla Norrbergsskolan, byggd på 50-talet, menar hon är fullt tillräcklig.

– Vi har redan en jättefin skola med fantastisk miljö, eleverna får bra betyg och föräldrar och lärare är nöjda.

– Varför ska man bygga en skola som är alldeles för stor på en plats som inte är lämplig, frågar sig Katherine Lindqvist (S).

Men från alliansen ställer man sig oförstående inför oppositionens kritik. Lars Lindgren, moderat kommunalråd i Vaxholm, säger att staden visst har råd.

Han vill bygga för framtiden och då krävs det en ny större skola. Dessutom menar Lars Lindgren att det skulle bli minst lika dyrt att renovera den gamla Norrbergsskolan.

– Det stora problemet som vi riskerar är ju att vi inte skulle ha tillräckliga faciliteter att ta hand om högstadiet över tid. Vi vet att vi kommer ha 500 högstadieelever, den prognosen är stensäker, säger Lars Lindgren (M).

I dag går det omkring 300 elever på Norrbergsskolan och den nya kommer ha plats för 500. Kommer inte skolbänkarna stå tomma?

– Vi ser redan nu att vi vänder trenden att folk vänder sig utanför Vaxholm och det här kommer definitivt göra att man flyttar tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".