Solnapoltikerna Pehr Granfalk(M) och Arne Öberg (S). Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges Radio
Valet 2014

Politisk strid om bygge vid Råstasjön i Solna

Strid om bygge inom strandskyddet vid Råstasjön
1:34 min

I Solna är de politiska partierna oense om den planerade bebyggelsen vid Råstasjön. Moderaterna vill bygga inom strandskyddat område, men det säger Socialdemokraterna nej till. Arne Öberg (S) och Pehr Granfalk debatterade frågan i P4 Radio Stockholm tidigare idag.

– Hela idéen om att bebygga Råstasjön i så hög grad handlar om att få in pengar för infrastrukturen för annars går inte den här affären ihop. Vi har hela tiden sagt att det ska inte byggas inom strandskyddat område, säger Arne Öberg (S).

– Det vi har sagt är att man borde rimligen kunna hitta en balans mellan behovet av bostäder och natur och kulturvärden så vi har inte varit emot byggnation runt Råstasjön, men inte inom strandskyddat område.

Men kommer inte de här bostäderna att bli av med er vid makten?

– Det tragiska är ju att hela processen kommer att bli juridik just nu, länsstyrelsen kommer ju att pröva strandskyddsfrågan.

Så det du säger att ni skulle vilja börja om från början?

– Absolut!  

Planerna på att bygga 1800 bostäder vi Råstasjön ledde till stora protester från Solnabor som ansåg att vuktiga naturvärden skulle förstöras. När frågan till slut nådde kommunfullmäktige hade planerna bantats ner till mellan 600 och 700 bostäder.

Socialdemokraterna är fortfarande mot det, eftersom en del av det nya bostadsområdet kommer att ligga inom strandskyddat område. Moderaternas gruppledare Pehr Granfalk tycker inte att det är något problem att bygga så.

– Det kommer att se ut som vi har beslutat i fullmäktige, det vill säga att det kommer att vara bostäder intill arenan som en avgränsning på naturområdet och Arenastaden.

– Vi är glada att vi har kunnat minska ner det och vi bygger på hårdgjord ianspråktagen mark. Det ligger innaför strandskyddet , ja, men det är parkeringsplatser, det är betong stationer och liknande. Så där bygger vi en bra avgränsning, ett bra bostadsområde.

Men innanför strandskyddet?

– Ja, där det finns en betongstation bland annat och en parkeringsplats idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".