Första domen efter dna-utbytet

2:10 min

En man har dömts för en våldtäkt i Stockholm tack vare att polisen nu regelbundet jämför DNA från brottsplatser med Nederländerna och Finland.

Mannen greps i Finland misstänkt för en annan våldtäkt och DNA-prov togs.

På det sättet kunde svenska polis får en DNA-träff i Finland och mannen utlämnades till Sverige och dömdes i början av augusti till fängelse

Det har nu lett till den första fällande domen i Sveriges sedan dna-utbytet med Nederländerna och Finland inleddes. Detta var tack vare att den finska polisen visste namnet på den person som lämnade sitt dna-spår på brottsplatsen. Finsk polis kunde också överlämna mannen till Sverige eftersom gärningsmannen var anhållen i Finland för våldtäkt.

Hittills har Sverige fått hjälp med att få 206 namn på personer utifrån dna i form av exempelvis blod, sperma eller saliv från brottsplatser.

Dna-spåren får en allt större betydelse i utredningsarbetet, konstaterar en Eva Wettborg, polisinspektör på tekniska roteln i Stockholms län. Hon är självkritisk, och tycker att svensk polis ofta är dålig på att skicka in dna-spår från brottsplatser vid exempelvis våldtäkter.

– Jag tror att om vi blir bättre på att skicka in spår från brottsoffer som ju faktiskt också är brottsplatser, så kanske vi också kommer att få ännu fler träffar. Internationellt pratar man om att just när det gäller våldtäkter är det här med sökning av dna över landsgränser det är väldigt viktigt, säger hon.

Det svenska samarbetet med Finland har också varit viktigt för brottsbekämpningen i Finland, säger Ulla Mansikka Ahonen, projektchef för dna-registret vid den finska Rikskriminalpolisen.

Tack vare svensk hjälp, har den finska polisen i dag fått hjälp med att knyta över 20 namn till dna-spår, som misstänks tillhöra kringresande gärningsmän som utför grövre brott.

– Den där okända personen hade varit först i Nederländerna, sedan i Österrike, och nu i Finland. Tack vare svenska dna-registret vi fick personen och nu har finska polisen efterlyst den där personen, säger Ulla Mansikka Ahonen.