Val 2014

Problem med valsedlar löst

1:31 min

Inför valet nästa helg har valmyndigheten tagit fram nya tydliga instruktioner för hur valsedlarna ska tas om hand i samband med rösträkningen. Vid EU-valet i maj var det i många kommuner stora problem med de speciella plastpåsar där valsedlarna skulle packas.

Valförättare vittnade om att det var närmast omöjligt att klistra ihop omslagspåsarna och det gjorde att valsedlarna i ofta fraktades helt öppet.

I Nacka till exempel, ledde det här till både tveksamhet och olust bland de som räknade röster, berättade valsamordnare Tove Löfgren.

– De var svåra att hantera helt enkelt. Och det här ledde till osäkerhetskänsla och frustration bland våra ordföranden i valdistrikten, sa hon då till P4 Radio Stockholm.

Då i maj, med drygt tre månader kvar till riksdags- och kommunvalet hade Tove Löfgren egentligen bara en önskan.

– I valet i september måste Valmyndigheten ha gjort något åt det här. Vi i kommunen måste ju kunna informera våra röstmottagare hur man ska göra för att allt ska bli rätt.

Nu visar det sig att hon blivit bönhörd. Valmyndigheten har tagit fram nya instruktioner och rutiner.

– Vi har tagit problemen på stort allvar, säger Kerstin Andersson, kanslichef för Valmyndigheten.

– Dels har vi gått ut med information till kommunernas valnämnder, del har vi tagit fram en manuual där man steg för steg kan se hur förslutningen av de här omslagspåsarna ska gå till. Det finns dessutom tydliga bilder i manualen, fortsätter hon.

Det här känns väldigt pedagogiskt. Nu kan väl ingenting gå fel?

– Nej, det får vi hoppas att det inte gör, säger Kerstin Andersson.