Flera hundra poliser på plats vid nazistmöte

1:07 min

Flera hundra poliser kommer finnas på plats i morgon när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerar på Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm. Samtidigt planeras en motdemonstration att hållas i Kungsträdgården.

När Svenskarna Parti demonstrerade i Malmö förra helgen blev det sammanstötningar mellan polis och motdemonstranter. Flera personer skadades och polisens agerande kritiserades.

Peter Matilainen, insatschef vid Stockholmspolisen säger att man följt det som hände i Malmö.

– Vi är förberedda på olika sätt inför ett liknande scenario, vi har studerat hela händelseförloppet, säger Peter Matilainen.

Vad blir svårigheten imorgon tror du?

– Svårigheten är om andra människor eller grupperingar bestämmer sig för att förstöra den här grundlagsskyddade allmänna sammankomsten som Svenskarnas Parti har och att det blir våldsamheter likt det som var i Malmö, säger Peter Matilainen, insatschef vid Stockholmspolisen.

– Det är inte ok att förstöra en demokratiskt skyddad allmän sammankomst, däremot får man ju självklart ha en motdemonstration och väljer man nu att ha en fredlig motdemonstration kommer vi skydda den också, fortsätter insatschef Peter Matilainen.