Nybildad grupp ska hjälpa hemlösa

1:28 min

För att hjälpa hemlösa EU-migranter i Stockholm har socialtjänsten i staden bildat en ny projektgrupp. Fram till årsskiftet skall fyra personer jobba med att hitta nya vägar att hjälpa de utsatta som flyttar runt och bosätter sig på olika platser i stan.

 Socialsekreteraren Pertti Koistinen som är en av fyra i projektgruppen, säger att det inte finns någon enkel lösning.

– Samtidigt som man inte kan ha det som man har i Vasastan eller i de här skogarna så kan man inte avhysa och jaga de här människorna hela tiden. Den här cirkeln eller spiralen måste man ju försöka bryta någonstans. Det är vad vi fyra nu tillsammans med vår förvaltning försöker göra här, lokalt då.

Nio av tio han möter är från Rumänien. Det är därför bra att hans kollegor kan rumänska så att de kan prata med de hemlösa på deras eget språk. Det har dom inte kunnat göra förut. Innan har de använt översättningsprogram i mobilen eller tolk och det har varit svårt att förstå varandra.

Flera av de hemlösa har tidigare fått hemresan betald. Men efter en tid så har de kommit tillbaka till Sverige. Trots att de säger att de har det bättre här menar Koistinen att det är viktigt att försöka se till att de kan kan återvända hem till sin familj och att de får en trygg miljö i hemlandet.

– Vi var ju förra hösten på en studieresa i syfte att knyta kontakter med hjälpsystemet på hemmaplan. Skulle man kunna få sin försörjning, arbete och skolgång där på hemmafronten så finns det ju ingen anledning att åka utomlands. Alla som vi träffar och stöter på, egentligen vill de inte vara och frysa i ett främmande land och tigga utan de är tvingade.