Tusentals demonstrerade mot nazister i centrala Stockholm

3:25 min

Flera tusen personer samlades i dag i Kungsträdgården i Stockholm för att protestera mot nazistiska Svenskarnas partis möte.

Tre poliser ska ha skadats lindrigt under insatsen.

Svenskarnas partis möte på Gustaf Adolfs torg i Stockholm var planerat att börja klockan två.

I närbelägna Kungsträdgården samlades samtidigt flera tusen personer för att protestera mot nazisterna.

– Vi har haft demonstrationer på flera håll, med flera personer som har talat om sitt missnöje. Det har också varit ett antal som har försökt bryta igenom vår avspärrning och det har kastats föremål, säger Stockholmspolisens Towe Hägg.

Vid 16.20-tiden började nazisterna, omkring hundra till antalet, sin marsch från Gustaf Adolfs torg till Skeppsholmen.

– De har mötts av enorma motdemonstrationer, mycket burop, knallskott, och även en surströmmingslukt som spred sig här i luften, säger Ekots Martin Gens, som följde demonstrationståget.

I samband med att nazisterna passerade Kungsträdgården blev stämningen orolig. En liten grupp motdemonstranter kastade staket och andra föremål mot polisen.

– Det var väldigt upprörd stämning ett tag. Man började slänga flaskor och dra i själva avspärrningarna och slänga dem mot polisen. Det gjorde då att polisen gick till motattack och jagade in människor i Kungsträdgården, säger Ekots Karolina Lek.

Tre poliser ska ha skadats, uppger polisen till TT. En av dem har fått ett knallskott i ansiktet, men ska ha klarat synen.

Polisens presstalesperson Lars Byström hoppas att flera personer ska kunna gripas för våldsamt upplopp.

– Det har bland annat kastats flaskor mot polisen, säger han till TT.

Två personer tog sig av oklar anledning upp på Operans tak. En av dem greps av polis strax efter klockan tre, misstänkt för överträdelse av myndighets bud.

Utöver personen på Operans tak har ytterligare en person gripits i centrala Stockholm, misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Dessutom har femton personer omhändertagits av polis, misstänkta för att ha brutit mot maskeringsförbudet.

En skadad person ska ha förts till sjukhus med ambulans.

– Personen hade gjort sig illa på något sätt men jag vet inte hur, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström till TT.