Fortsatt livstid för gängledare i Södertälje

1:57 min

Hovrätten fastställer livstidsdomen mot gängledaren i det så kallade Södertäljenätverket. Flera andra män får mångåriga fängelsestraff.

Tingsrättens domslut står fast i stora delar. Även hovrätten konstaterar att det har funnits ett nätverk i Södertälje som har ägnat sig åt kriminell verksamhet med bland annat illegalt spel, indrivningsverksamhet med våld och utpressning.

-- Vi fastställer att det har funnits ett nätverk och vi fastställer att den utpekade ledaren för nätverket är den också som har anstiftat tre mord och legat bakom en hel del annan brottslighet också, säger hovrättsråd Per Sundberg som varit ordförande för målet.

Kammaråklagare Björn Frithiof som är nöjd med dagens dom säger att utredningen visat att ledaren haft en viktig roll för nätverket.

– Det finns ingenting som har passerat utan att det har gått genom honom så det har naturligtvis en stor betydelse, att han sitter kvar i häkte och att han fick livstidsfängelse, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Förutom livstidsstraffet mot gängledaren, för bland annat anstiftan av tre mord, döms ytterligare 16 tilltalade till fängelsestraff av varierande längd.

Fyra av de tilltalade har tidigare dömts till så långa straff att de fortfarande sitter i häkte. De blir nu kvar där till dess att de börjar att avtjäna sina fängelsestraff. Övriga tilltalade har tidigare släppts.

De längsta straffen, förutom livstidsstraffet är tolv respektive åtta års fängelse.

Jan Karlsson, som är advokat för den person som precis som i tingsrätten döms till tolv års fängelse för mord och medhjälp till mord, är besviken.

– Från försvarets sida la vi ju ner så mycket krut vi kunde på de delar som vi menar att man skulle kunna ha ett annat synsätt på. Men det har ju uppenbarligen inte givet något resultat alls, så det är klart att man är besviken på det, säger advokat Jan Karlsson.

Hovrättsdomen i Södertäljemålet

Livstidsstraffet för den 33-årige gängledaren står fast. Brotten är bland annat anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, människorov, grovt rån, utpressning och grovt vapenbrott.

Ett tolvårigt fängelsestraff för ledarens 23-årige kusin står fast. Brotten är bland annat mord, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Ett åttaårigt fängelsestraff för en 24-åring, dömd för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och människorov, står fast.

Ett femårigt fängelsestraff för en 22-åring, dömd för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, står fast.

De fyra ovan är de enda av de 17 åtalade som dömts till så långa straff att de fortfarande är häktade.

Ytterligare en person har tidigare dömts i målet. Han blev i höstas ihjälskjuten i ett parkeringsgarage i Södertälje.

Källa: (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.