Valet 2014

Haninges lärare lovas högre löner

11 min

Haninge ska bli finare och lärarlönerna ska höjas. Det lovar både majoriteten och oppositionen i Haninge kommun inför valet.

Med drygt 80 000 invånare är Haninge en av de största kommunerna i Stockholms län. Det är en skärgårdskommun med mycket natur men det finns också tätorter som Handen och Jordbro.

Sedan 2006 så är det den borgerliga alliansen som styr Haninge tillsammans med Miljöpartiet.

"Det är skräpigt i Jordbro". "Det är dålig belysning i Västerhaninge". "Handenterminalen är bedrövligt ful". Så svarar några av de Haningebor som P4 Stockholm träffar på frågan om hur det egentligen ser ut i Haninge.

Kommunen skriver på sin hemsida att fler ska känna sig stolta över att bo i Haninge. Men hur ska det gå till?

– Det handlar om att bygga nya bostäder och få en mer levande miljö både dagtid och kvällstid. I Jordbro har vi vidtagit åtjärder som handlar om att städa oftare. Det är många projekt på gång, säger Martina Mossberg (M).

– När det gäller Jordbro vill vi utveckla Jordbro torg, vid pendeltågsstationen, och knyta ihop bostadsorten med företagsparken, säger Robert Noord (S) och får genast mothugg av Martina Mossberg (M):

– Jag skulle verkligen vilja höra Socialdemokraterna berätta hur de ska finansiera en flytt av Jordbro centrum. Det här har varit en plan under lång tid men ingen är villig att investera.

Haninge har legat i botten på många rankingar när det gäller skolan. 2005 så hade Haningeeleverna sämst betyg i landet och förra året så utsågs Haninge till en av landets sämsta skolkommuner.

Robert Noord (S) i opposition lägger skulden på Moderaterna.

– Med åtta år med Modaraterna vid makten har inte skolan lyft, och det är ett jättestort bekymmer. Vi Socialdemokraterna har lagt ett kraftfull åtjärdspaket om 120 fler lärare, maxtak i förskolan och höjda lärarlöner, säger han.

Men Martina Mossberg (M) håller inte med om att de har misslyckats med skolan.

– Det skulle jag verkligen inte säga. Vi satsar stenhårt för att förbättra situationen för lärare. Vi behöver fler behöriga lärare genom att stärka lärarnas status med höjda lärarlöner, säkerställa det här med förstelärare, och säkerställa att lärarna har rätt kompetens, säger Martina Mossberg (M).

Ni säger ju samma saker här?

-- Det kan ju låta väldigt lika när vi pratar om det här. Men Moderaterna har haft ansvaret i åtta år och leveranserna har ju uteblivit och då kanske det är dags att prova en ny kommunledning med lite mer energi, säger Robert Noord (S).