Södertäljemålet har ändrat polisens arbetsmetod

4:37 min

Idag kom hovrättsdomen i det största rättsfallet i svensk historia, Södertäljemålet. Baris Kayhan skriver en bok om det kriminella gänget och säger att polisen har dragit en viktig lärdom av fallet.

Statistiken visar att kriminaliteten har minskat i Södertälje sedan Södertäljenätverket greps. Men upplevelsen är olika beroende på vem man frågar.

– Polisen säger att det har lugnat ner sig, det har blivit mindre skriverier i media. Men frågar man den syrianska gruppen upplever den att hela den här polisutredning och myndighetsinsatsen påverkar dem, de känner sig övervakade, säger Baris Kayhan.

Södertäljenätverket har maffialiknande struktur. De flesta åtalade är från samma etniska folkgrupp, de är släkt eller barndomsvänner.

– Men de har inte samma hierariska uppbyggnad som till exempel den italienska maffian. De skulle vilja kalla sig själva "vänner som ibland begår brott".

Men det har ibland sagts att de på maffiavis har hållhakar på politiker och tjänstemän?

– Nej, det är nog att ta i. Det är nog en mytbildning. Det har visserligen förekommit hot mot tjänstemän i Södertälje kommun, och de här människorna har ju släktingar och vänner i olika myndigheter, men det finns inga hållhakar på politiker, säger Baris Kayhan.

Södertäljemålet är det största sedan mordet på statsminister Olof Palme. Rättsprocessen är förmodligen den största någonsin i Sverige. Fallet kan ha kostat upp emot en halv miljard kronor, med advokat- häktes- och poliskostnader.

Polisen har dragit en viktig lärdom av fallet, som spritt sig till andra delar av landet där man brottas med gängkriminalitet. Istället för att först samla in bevis och sedan gripa de misstänkta, gjorde polisen tvärtom.

– De vände uppochner på hur man utreder mord. I vanliga fall har man en misstänkt, man bygger upp bevis, spanar, lägger in telefonavlyssning. Sen när man har bevis så griper man den misstänkta. Men när det gäller mord i gängmiljö så hinner man inte. Polisen fick misstanke, grep alla och när de satt i häktet började polisen bearbeta allt, säger Baris Kayhan.

Hovrättsdomen i Södertäljemålet

Livstidsstraffet för den 33-årige gängledaren står fast. Brotten är bland annat anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, människorov, grovt rån, utpressning och grovt vapenbrott.

Ett tolvårigt fängelsestraff för ledarens 23-årige kusin står fast. Brotten är bland annat mord, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Ett åttaårigt fängelsestraff för en 24-åring, dömd för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och människorov, står fast.

Ett femårigt fängelsestraff för en 22-åring, dömd för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, står fast.

De fyra ovan är de enda av de 17 åtalade som dömts till så långa straff att de fortfarande är häktade.

Ytterligare en person har tidigare dömts i målet. Han blev i höstas ihjälskjuten i ett parkeringsgarage i Södertälje.

Källa: (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.