Väsbys skolor tredje sämst i landet

1:22 min

Skolorna i Upplands Väsby är de tredje sämsta i hela Sverige. Det visar Lärarförbundets stora skolranking.

Moderata Malin Dybecker som är ordförande i utbildningsnämnden i Upplands Väsby är inte nöjd:

– Jag är inte alls glad, jag är inte alls nöjd med den nivån på resultat som vi har i Väsby, men det är inte någonting som har hänt plötsligt under vi har sett det under många många år, säger hon.

Malin Dybecker (M) pekar på ett flertal olika bakomliggande orsaker till att skolorna i kommunen rankas så lågt. Bland annat låg utbildningsnivå hos föräldrarna samt att man tidigare, snarare än att satsa på att uppnå kunskapsmål ägnat sig åt att skapa trivsel i skolorna. Men hon är också kritisk till hur undersökningen genomförts:

– Jag kan bara konstatera att för större delen av mätvariablerna så tittar man bara på de kommunala skolorna. I Väsby består grundskolorna till mer än hälften av privata utförare. Så att det är lite tråkigt för vår del att man inte ser helheten, jag ska inte säga att det har påverkat placeringen men det är de facto, säger hon.

Till grund för rankingen ligger fjorton kriterier är bland annat lärartäthet, utbildade lärare, elever med godkänt i alla ämnen samt elever som fullföljer gymnasiet. Och Upplands Väsby ska nu arbeta för att få upp resultaten:

- Det som är viktigast för oss nu är vad vi gör framåt. För ett år sen så gjorde vi en kraftsamling i form av ett blocköverskridande projekt som heter lärande Väsby. Och alla partier är med och vi adresserar alla utförande och det är nu i full gång och vi kommer jobba kvalitativt och vi kommer jobba över lång tid tills vi når resultat, säger Malin Dybecker (M).