VALET 2014

Bussterminalen vid Slussen i Stockholm blir valfråga

3:08 min

Ombyggnaden av Slussen i Stockholm kan bli en valfråga, anser Lennart Klaesson, som arbetar för att bevara Slussen som den är. Det handlar om terminalen för Nackabussarna vid Slussen.

Enligt Stockholms Stad så finns det en överenskommelse men Lennart Klaesson anser att överenskommelsen inte giltig eftersom den bara är godkänd av ett parti; Moderaterna.

– Ja, överenskommelse och överenskommelse. Det är fyra stycken moderater som har skrivit på ett papper. Det finns ännu inga beslut om någon bussterminal i några politiska församlingar.  Det ska ju till beslut om finansiering i både Stockholms stad och Landstinget, Nacka och Värmdö. Men sådana beslut finns alltså inte än, säger Lennart Klaessen, aktiv i Slussen Plan B, som arbetar för att bevara Slussen.

Det var i början av juli som moderaterna i Nacka, Värmdö, Stockholm och landstinget meddelade att de nu har en gemensam lösning och finansiering av nya bussterminaler för Nackabussarna. Om de blir verklighet byggs en terminal i Katarinaberget, och den terminalen blir då lite mindre än den som stoppades i domstol i våras.

Den andra byggs i centrala Nacka och ansluter till en kommande tunnelbanelinje. Men för att överenskommelsen ska gälla måste den godkännas av alla kommunernas och landstingets fullmäktige, och därför kan frågan om Slussens framtid åter segla upp som en valfråga.

Mats Gerdau är den moderat i Nacka som skrev på överenskommelsenom bussterminalerna Han tycker inte att det är konstigt att andra partier inte var inblandade. Så här sa han i en debatt i P4 Radio Stockholm för ett par veckor sedan.

– Jag är ju ordförande i kommunstyrelsen och är den som förhandlar för Nacka, det är det som är mitt uppdrag och sedan råkar det vara så att det är moderater i de andra organisationerna också, så det är inget konstigt med det men alla våra tjänstemän har ju också varit involverade, säger Mats Gerdau, (M), kommunstyrelseordförande i Nacka.

Men Lennart Klaesson i Slussen Plan B säger att frågan inte är avgjord, och att Slussen blir en valfråga igen.

– Ja, valet betyder nog väldigt mycket nu hur det blir faktiskt, för trots allt så har de olika partierna lite olika ståndpunkter i det här fallet nere vid Slussen. Så att väljarna kan nog påverka utvecklingen lite grann, men som sagt, staden har ställt till det så mycket för sig här så just nu går det inte att genomföra det här bygget. Så är det, säger Lennart Klaesson.