Rödgröna lovar enhetstaxa i kollektivtrafiken

1:20 min

Om den rödgröna oppositionen vinner landstingsvalet blir det enhetstaxa även för enkelresor i kollektivtrafiken i Stockholms län. Det framkom när landstingspartierna debatterade trafikfrågor i P4 Radio Stockholm på torsdagkvällen.

– Absolut ja till enhetstaxa. Vi betalar alla samma landstingsskatt och det handlar om solidaritet och rättvisa för alla länsbor, sa Gunilla Roxby Cromvall från Vänsterpartiet.

Erika Ullberg från Socialdemokraterna höll med.

– Jamen självklart. Zongränserna står bara för en procent av biljettintäkterna och det här är kostnadseffektivt och begripligt och attraktivt, sa Erika Ullberg(S).

Även Malin Karlsson från Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget, alltså att en resa med kollektivtrafiken  ska kosta lika mycket oavsett om den är kort eller lång. Från den borgerliga sidan kom det däremot klara nej till enhetstaxa från Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna.

– Valet står om trixarna, den rödgröna trafikröran, ska införa enhetstaxa och tappa en halv miljard i intäkter, sa Christer G Wennerholm(M).

– Innevarande år i sossebudgeten så är det så att de hade fått dra ner på till exempel helgtrafiken i tunnelbanan på nätterna. Är det bussarna som ska väck och gå mer sällan eller vad är det?

Centerpartiets Gustav Hemming hade en egen linje, han ville helst lösa den här frågan över blockgränserna.

– Här vill faktiskt Centerpartiet ha en blocköverskridande analys över biljettsystemet och då inte bara titta på enhetstaxan utan också hur vi kan minska trängseln genom happy-hour-taxa i kollektivtrafiken, sa Gustav Hemming.