Många slåss om Hertha Hillfons konst

4:05 min

Striden om Hertha Hillfons konst närmar sig ett slut. Alla de verk som är samlade i hennes hem i Mälarhöjden i Stockholm går nu under klubban. Föreningen Hertha Hillfons vänner samlar in pengar för att kunna köpa på sig så mycket som möjligt. Men de kan få konkurrens.

– En hel del som är seriösa köpare har varit här och tittat och vi får en hel del förfrågningar via mail och telefon och så. Vi kommer få saker sålda absolut, säger Malin Rebessi som är expert på Stockholms auktionsverk.

I Hertha Hillfons hus ser det i allt väsentligt ut som det gjorde vid hennes död i oktober förra året. Hennes skulpturer är placerade runt om i konstnärsvillan och i stora och lilla ateljen ligger doften av lera kvar. Skillnaden, är att många av verken nu har en lapp med ett utropspris och auktionsnummer. Frida Bowallius är en av de som besökt Stockholms auktionsverks visning inför tisdagens auktion:

– Jag tror att mycket av det var lite för dyrt faktiskt. Kanske nån liten salladsskål eller nåt såntdär? Säger hon.

Föreningen Hertha Hillfons vänner arbetar just nu hårt för att få ihop pengar nog att kunna köpa in så mycket av konsten som möjligt. De vill även bevara själva fastigheten intakt och bör kosta åtskilligt både i inköp och att göra iordning för öppen verksamhet, de har därför sökt hjälp från myndigheterna. Men än så länge har inga politiker gett några löften, trots detta är ordföranden för föreningen Jan Börjeson optimistisk:

– Vi kan inte vara annat än hoppfulla att vi kan hitta en lösning med dödsboet i den frågan dessutom så pågår diskussioner med båda politiska sidor och vi uppfattar om att det finns en ganska bred uppslutning om att man vill hitta en lösning om frågan med fastigheten också, säger han.