Robert Noord (S) hoppar av sina politiska uppdrag. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

Oklart S-förstanamn i Haninge efter avhopp

1:37 min

Haninges socialdemokratiska toppnamn Robert Noord hoppar av en vecka före valet. Anledningen är att han skickat sexistiska meddelande till en ung kvinna. Nu är det oklart vem som är den ledande S-politikern i kommunen.

Haninge är en av länets kommuner där det kan bli maktskifte, och Socialdemokraterna satsar hårt på att ta över ledningen i kommunen. Men nu hoppar partiets förstanamn av eftersom Expressen avslöjat att han i flera år har skickat sexistiska sms till en kvinna som är aktiv i Moderaterna. Robert Noord har nu lämnat alla sina politiska uppdrag, och för att kunna fortsätta valrörelsen går partiets andra namn Meeri Wasberg, in som en tillfällig lösning.

– Den är fram till valet och en liten bit efter valet för vi måste få till en ordinarie process, säger hon.

Det är oklart om de haningebor som på söndag går och röstar kommer att veta vem som är den ledande socialdemokratiska politikern.

– De kommer att veta vilken politik de får i Haninge.

Finns det inte en poäng att väljarna vet vem de röstar på?

– Det är en fråga som arbetarkommun får lov att hantera. Jag har blivit förfrågad att gå in nu och ta ledningen för valarbetet. Det är det jag gör och fokuserar på, att vinna valet i Haninge, säger Meeri Wasberg.

Att partiets ledande politiker, som även är vice länsordförande, hoppar av efter sexistiska meddelanden är inget drömläge i valrörelsen. Meeri Wasberg säger att händelsen påverkar partiet och att det kommer att vara fler personer som arbetar inför valet.

– Det påverkar ju partiet naturligtvis på så sätt att vi laddar om. Inför alla val skulle vi göra mer affischer och så, men vi kommer vara fler personer som faktiskt är ute och valarbetar nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista