Valet 2014

Dålig kvalitet i Solnas förskolor

1:40 min

Skolinspektionen riktar kritik mot hur Solna stad sköter kvalitetsarbetet i de kommunala förskolorna. "Ojämnt, godtyckligt och utan ordentliga uppföljningar", skriver Skolinspektionen i sin rapport.

Greta Schibbye, taleperson för Nätverket för Föräldraråd i Solna, är bekymrad men inte överraskad.

– Nej, tyvärr inte, måste jag säga. Vi är många föräldrar som larmat om detta i flera års tid, säger Greta Schibbye.

– Vi har försökt få våra politiker att lyssna, vi har också pratat med förvaltningen, men vi har inte fått något gehör. Det som står i rapporten är det vi också har upplevt, säger Greta Schibbye till P4 Stockholm.

Hur känns det som förälder att veta att kvalitetsarbetet är så dåligt som Skolinspektionen påstår?

– Ja, det är ju sorgligt, framförallt barnen som finns i den här verksamheten dagligen. De är de stora förlorarna. Vi har försökt slå larm om länge att det är så här illa på många håll, säger Greta Schibbye.

Det är hård kritik Skolinspektionen levererar. Det som framför allt framhävs är dels den ojämna, och ofta mycket slumpartade kvaliteten på förskolorna i Solna, att personalen i allmänhet har en betydligt sämre utbildning jämfört med andra kommuner. Men också att många anställda och föräldrar som intervjuats är oroliga för att barnen på förskolorna i Solna inte får tillräckligt med trygghet och säkerhet. 

– Ett övergående problem, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Solna, skolkommunalrådet Arion Chryssafis (M).

– Vi har redan åtgärdat det mesta inspektionen kritiserar. Det handlar framförallt om barngruppernas storlek. Där har vi nu tillfört 7 miljoner i år för att det ska skapas bättre förutsättningar att jobba med det, säger han.

Hur mycket räker sju miljoner till?

– Ja det räcker till en hel del. Mellan 2012 och 2013 minskades barngrupperna med 1.5 barn  i genomsnitt, och vi tror vi kan fortsätta minskningen framöver, säger Arion Chryssafis (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista