Alma Jöneryd, Emma Levenrot och Evgenia Antoniadou. Foto: Pablo Paez/Sveriges Radio.

De inviger rosa basketplan i Rissne

"Rosa associeras ofta med tjejer så då kanske fler tjejer vill spela här"
4:27 min

I Rissne i Sundbyberg har ungdomar engagerat sig för att göra området tryggare och skapa naturliga mötesplatser för ungdomar. Ett av resultaten är Rosa Pantern, en rosa basketplan.

Många unga i Rissne i Sundbyberg tycker att det saknas mötesplatser och har engagerat sig för att skapa en tryggare miljö. Alma Jöneryd, Emma Levenrot och Evgenia Antoniadou är några av de tjejer som kom på idén att göra en upplyst, och rosa, basketplan vid Rissne idrottsplats.

– Det är kul att vara med och bestämma och få sina röster hörda.

Den rosa basketplanen, Rosa Pantern, invigs imorgon. Planen har rosa linjer och i mitten är det ett stort panterhuvud. Det finns fyra korgar, två höga vanliga och två lägre på kortsidorna. Och förhoppningsvis ska planen vara inbjudande för tjejer.

– Rosa associeras ofta med tjejer så då kanske fler tjejer vill spela här.

Det finns också en läktare för att göra planen till en naturlig plats att vara på. Och på läktaren kommer det finnas kända citat.

– Så att man kan bli inspirerad medan man spelar.

Vid invigningen av planen i morgon är det också turnering för de mellan 13 och 18 år. Det kommer finnas en DJ-grupp på plats och chearleaders kommer att heja på de spelande.

Vilken betydelse tror ni att Rosa Pantern kommer att ha?

– Jag hoppas att det blir en bra mötesplats, att den är öppen för alla, tjejer och killar, äldre och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".