Rödgröna vill stoppa ombildningar av hyresrätter

1:25 min

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholm vill stoppa ombildningar av hyreslägenheter till bostadsrätter. De vill börja med Familjebostäders lägenheter i Stockholms förorter.

– I Stockholms stad där det står över 400 000 i bostadskö, där 80 000 är i akut behov av hyreslägenhet, där vi har en kris på bostadsmarknaden när det gäller hyreslägenheter så behöver vi varenda hyreslägenhet vi kan få i Stockholm. Så vi vill inte ombilda en enda hyreslägenhet till, säger Ann-Margrethe Livh (V).

De ombildningar som nu pågår där hyreslägenheter i allmännyttan ska bli bostadsrätter sker i förorterna. I innerstaden stoppades ombildningarna för flera år sedan. Men nu vill alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stoppa alla ombildningar även i Stockholms förorter.

Ann-Margarethe Livh (V) säger att det är viktigt att staden behåller de lägenheterna:

– Det finns väl en del intresseanmälningar i delar av ytterstaden, och då handlar de gamla 50-talshusen med billiga tvåor till exempel, och de tycker vi att det är otroligt viktigt att ha kvar på hyresmarknaden för det är några av de få billiga hyreslägenheter som finns idag att tillgå om du är ung och inte har så hög inkomst.

– Eller om du är pensionär, eller överhuvudtaget om du inte kan efterfråga dyra nya bostadsrätter eller hyresrätter. Därför så är det oerhört viktigt att ha kvar dem i allmännyttan, att kommunen äger dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista