Korvkiosk backar om "zigenarkorv"

1:25 min

En av korvkioskerna i centrala Stockholm som har "zigeunerwurst" på menyn kommer att byta namnet.

P4 Stockholm har tidigare berättat att flera korvkiosker har "zigenarkorv" eller zigeunerwurst" på menyn. Organisationen Unga Romer vill se att namnen byts eftersom ordet zigenare uppfattas som ett förnedrande skällsord.

Türkes Güclü driver Günters i centrala Stockholm - en av korvkioskerna där kunder kan köpa "zigeunerwurst". Men han säger att namnet på korven nu ska bytas.

– Det är tråkigt att folk tycker att de blir diskriminerade. Det är lätt att byta namn och hitta på något annan än "zigeuner".

Så hur kommer du agera nu?

– Om ett par dagar kommer jag att byta namn. Det kanske blir en tysk korv, eller ett namn som tillhör Tyskland. Jag har inte bestämt mig, men det är lätt att byta namn, säger Türkes Güclü på Günters.

Hur de två andra korvkiosker som vi har uppmärksammat tänker kring ett namnbyte, har vi inte fått reda på. Nyheten om att det finns "zigenarwurst", eller på tyska "zigeunerwurst" hos korvkiosker i centrala Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier. Många av dem som skriver tycker att det är löjligt att uppmärksamma frågan och att det inte är viktigt.

Men Citypolisens hatbrottsgrupp tycker att det är högst olämpligt att använda ordet, säger utredare Daniel Godman.

– Det är ett uttryck som för dem är högst förnedrande, förlöjligande och även missaktande med tanke på vad de har gått igenom genom världshistorien med förföljelse, förakt och annat. Det är ett starkt skällsord för dem, det bör man inte använda så jag tycker det är högst olämpligt, säger Daniel Godman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista