Inspiration från förorten blir tyger och tapeter

4:52 min

Det finns mycket design som skildrar Stockholm, men förorten är lite eftersatt. Det menar Karin Larsson som skapat mönster där förorten inspirerar.

Björkhagen är ljusgrön med höghus och björkar. Kärrtorp har både plakat, demonstration och tunnelbaneskylt. Karin Larsson är mönsterkonstruktör och hittar inspirationen från förorten när hon skapar tygmönster. Först ut var Högdalen som kom för drygt ett år sedan. Där finns den typiska Vantörstuppen, höghuset och lite gungor. Hon berättar att det kom naturligt när hon flyttade till Högdalen.

– På något sätt, byggnader i området är ofta en stomme, säger hon när hon beskriver tyget Högdalen. Kraftverket är också med.

Under de senaste åren har flera av Stockholms söderförorter fått varsitt tyg, Tallskogen, Björkhagen och Farsta. En del finns också som tapeter. Senaste tillskottet är Kärrtorp, ett mönster fyllt av plakat, ett demonstrationståg och en tunnelbaneskylt.

– Ofta är det lite mer än en dekoration, gärna en politisk händelse som i Kärrtorp där människor demonstrerar. Jag finner inspiration i människor runtomkring och från ställen som jag har en anknytning till.

Hittills är det bara söderförorter i dina mönster, när får vi se något från norrort?

– Jag är verkligen på gång nu kan jag säga. Jag har tankar på Tensta, Huvudsta. Och Bromma har jag lite anknytning till, så det är lätt, berättar Karin Larsson.

Kan du tänka dig att gå utanför Stockholm, Upplands Väsby?

– Nja, ja, storstockholm då, men inte längre. Stockholm ligger mig varmt om hjärtat.