1 av 4
Scooby bor i Stockholm. Foto: Maud Johansson Sveriges Radio
2 av 4
Fredrik Båberg framför simulatorn. Foto: Maud Johansson Sveriges Radio
3 av 4
Petter Ögren bredvid "Scooby". Foto: Maud Johansson Sveriges Radio
4 av 4
Sergio Caccamo och Fredrik Båberg tillsammans med den blå roboten som bor i Schweiz. Foto: Petter Ögren

Dataspel förebild för robotar

7:07 min

Forskare vid KTH i Stockholm har inspirerats av spelbranschen när de utvecklar katastrofrobotar. Tester visar att "spelsättet" att styra robotarna på funkar bättre än det äldre styrsystemet som robotar brukar ha.

– Dataspel är väldigt lika robotuppdrag såtillvida att man styr, man har en skärm, man har spakar och styr en form av entitet som ska röra sig i en 3Dmiljö och har ett uppdrag, dessutom under stress. I dataspel är det massa fiender och i verkligheten är det bråttom, man ska rädda människor eller plocka ut en bomb, säger Petter Ögren, lektor vid Centrum för Autonoma System vid KTH.

Och det är från spelbranschen, med spel där du rör dig i 3Dmiljö, som forskarna hämtat inspiration till ett nytt sätt att styra robotar på. Forskningen pågår här i Sverige vid centret för autonoma system, men det är också ett samarbetsprojekt mellan flera länder i Europa. Syftet är att få fram katastrofrobotar, robotar som kan hjälpa militär, polis eller brandmän vid katastrofer och gå in i och söka av områden som är för farliga för människor att kliva in i. Där tid kan rädda liv och ett effektivt styrsystem är viktigt.

– Det finns en hel spelgenre där man springer runt i en 3Dmiljö och gör saker, t.ex Halo, Doom och Call of Duty. De kom i början på nittiotalet och då styrdes de som robotar styrs idag. Men sen hände något under andra hälften av nittiotalet. Man gick över från det här "naiva" sättet att styra till ett mer effektivt sätt att styra som påminner mer om hur människor rör sig, berättar Petter Ögren.

Det klassiska sättet att styra en robot kallas "Tank control", där styr en spak larvbanden på roboten, framåt och bakåt och till vänster eller höger. Den andra spaken styr kameran som kan titta upp och ned och åt vänster och höger. Spakarna är kopplade till olika delar av hårdvaran. Men med dataspelen som förebild så har forskargruppen nu testat att använda "Free look control" där kamerariktning och rörelseriktning är frikopplade från varanda.

Det nya styrsättet har testats på sexton personer som fick två uppdrag var. Utvärderingen visar att tolv av personerna föredrar det nya, dataspelsinspirerade styrsättet och det var dessutom effektivare.

– Resultaten visar att det går bättre med den nya metoden, säger Petter Ögren, lektor vid Centrum för Autonoma System vid KTH.

Den blå roboten på bilden finns i Schweiz. I Stockholm, i ett kontorsrum, står "Scooby" som ska utvecklas med den nya styrtekniken.

När kan Scooby bli verklighet och hjälpa till vid bränder eller katastrofer?

– Produktutveckling går ganska långsamt. Innan vi ser det på bred front i brandkåren här på Östermalm, så säg tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista