Hassan Hamdan fick praktik och jobb genom utbildning. Foto: Marie Brunnberg

Utbildade invandrare hittar inte jobben

Hassan Hamdan: Skulle aldrig fixat jobbet på egen hand
1:24 min

Det är ont om utbildningsplatser för utländska akademiker som snabbt vill ut på arbetsmarknaden.

Lovisa Fältskog Johansson är projektledare för arbetsmarknadsutbildningen Korta Vägen, vid Stockholms universitet. Hon önskar att alla som vill får gå utbildningen.

– Vi har folk som står på kö varje omgång att få börja på Korta vägen. Vi får alltid tacka nej till deltagare. Vi har många fler flyktingar sedan kriget i Syrien och de som kommer till oss är ofta väldigt välutbildade och flåsar oss i nacken med att få komma ut på arbetsmarknaden.

Trots att behovet är stort är det ont om platser. Hassan Hamdan är från Libanon. Han kom till Sverige för fyra år sedan. I dag jobbar han som ekonom på Sodexo. Han är övertygad om att han aldrig klarat att fixa jobbet på egen hand.

--  Det är svårt för en ny person i landet att hitta rätt väg att validera sina utbildningar och vägar till arbetsmarknaden. Speciellt om man har en högskoleutbildning. Korta vägen är bra projekt för akademiker som har utlandsbakgrund. Vi har nästan alla fått jobb efter praktiken.

Lovisa Fältskog Johansson vill att Korta Vägen och andra liknande projekt i länet samlas under ett tak och att ett mer långsiktigt uppdrag lyfts på regeringsnivå. Hon önskar en helhetslösning där man redan på ett tidigt stadium slussar utländska akademiker vidare till rätt ställe. Idag vet hon inte vad som kommer att hända med Korta Vägen i framtiden.

--  Vi är trötta på det inte händer någonting. Det är mycket snack, men det blir liksom aldrig riktigt slag i saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".