Djurgården bröt trenden – tog tre poäng i Borås

1:58 min

Elfsborg hade mest spel och chanser. Men Djurgården vann med 1-0, och gjorde Elfsborgs chans att få spela europeisk cupfotboll nästa år betydligt mindre. 

Våren 2012 var norrmannen Kenneth Høie målvakt i Elfsborg, medan danske Kevin Stuhr Ellegaard gick skadad. På söndagen stod de båda i var sitt mål på Borås arena. 

Kenneth Höie, nu sedan flera år i Djurgården, hade uppvisning med flera högklassiga räddningar i första halvlek.

– I dag hade motståndarna en del lägen men vi kämpade bra och kontrade allt vassare. Kenneth Höie gjorde några vassa räddningar, säger Dif-tränaren Pelle Olsson till Radiosporten.

Elfsborg spelade sig snyggt fram till chans efter chans, men när avsluten gick på mål var Höie i vägen. Som på Sebastian Holméns hårda nick under ribban i andra minuten, och Lasse Nilssons skarvning i ett flygande anfall just före paus.

Det blev Djurgården som tog ledningen i 52:a minuten, efter ett inlägg som hemmaförsvaret nickade undan. Bollen damp ner hos Haris Radetinac, strax utanför straffområdet. Han fick till ett lågt skott som överraskande smet förbi Ellegaard och de andra elfsborgarna.

Målet gav förstås extra kraft till gästerna, medan Elfsborg fortsatte leta efter skärpan. Hemmaförlusten var årets andra för boråsarna.

– Jag är oerhört besviken. Vi kontrollerade spelet och skapar tillräckligt mycket för att vinna. De spelar defensiv fotboll efter sitt mål och gör det väldigt bra. Vi gör för få mål i förhållande till våra chanser. Det har varit så hela säsongen, säger Elfsborgs tränare Janne Mian till Radiosporten. 

Djurgården hade tre raka förluster i allsvenskan, och hade dessutom inte slagit Elfsborg i serien på 13 försök sedan i juli 2007. Senaste segern i Borås kom 2005, året då Djurgården även tog SM-guld.

Avsparken försenades i båda halvlekarna av fyrverkerier i Djurgårdsklacken, under halvtidsvilan skadade sig dessutom en brandman av ett inkastat föremål. Enligt de första rapporterna enbart lindrigt.