Råsundaskolan, Tallbackaskolan och Bergshamraskolan bland de värsta. Arkivfoto: Krister Nordin/TT.

Solna stad: Skolorna måste rusta gympahallarna

Arion Chryssafis (M): Resurser finns men används inte
1:28 min

Det är rektorerna som måste laga och rusta upp de slitna gymnastiksalarna i Solnas skolor. De anser Solna stad som lägger över ansvaret på skolledningen.

Ansvariga politiker i Solna svarar nu på kritiken om slitna idrottshallar med farlig utrustning i kommunen. P4 Stockholm har tidigare rapporterat om flera skolor i Solna som har utdömda idrottsredskap. Inspektörer beskriver hallarna som "bland de värsta de sett".

– Det ska inte fungera på det sättet, säger Arion Chryssafis (M) ordförande för barn och utbildningsnämnden i Solna.

Hur kommer det sig att det gör det då?

– Vi går igenom det nu. Det handlar om att förtydliga uppdraget för rektorerna vem som har ansvar för frågan. Sådana här brister måste åtgärdas, säger Arion Chryssafis (M) som är ordförande för barn och utbildningsnämnden.

Men trasiga bommar, rep, plintar och innebandymål är inget nytt. Vid de tre senaste inspektionerna återkommer flera brister. Politikerna har däremot inte känt till det här förrän för ett par veckor sen, enligt Arion Chryssafis. Nu har de tagit tag i frågan., säger han.

– Imorse var vi i kontakt med Arbetsmiljöverket och redogjorde för de insatser som man kan  göra. Arbetsmiljöverket hade ingenting att påpeka i det avseendet. 

Om det blir någon ny utrustning är upp till varje skola att bestämma. Men mer pengar är inte aktuellt. Att byta ut slitna och farliga idrottsredskap ska det finnas pengar till genom skolpengen menar Arion Chryssafis (M).

– Resurserna finns ju men har uppenbarligen inte använts.

Vad beror det på?

– Det beror ju på att det har funnits brister i rutinerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".