Riksbankschef Stefan Ingves lämnar ett historiskt besked i dag. Arkivfoto: TT.

Riksbanken sänker till nollränta

Ekonomiekot: Det är ingen inflation i det här landet
1:43 min

Det blev som flera bedömare trott en räntesänkning från Riksbanken. Men ledningen sänker styrräntan oväntat mycket, från 0,25 procent till 0,00 procent. Sverige har därmed nollränta.

Att räntan sänks beror på att Riksbanken vill få fart på inflationen, så att priserna börjar stiga.

Svensk ekonomi är relativt stark, enligt underlaget till räntebeskedet, men eftersom priserna sjunkit under sju av årets första nio månader krävs krafttag. Därför sänker Riksbankens direktion räntan så mycket det går.

Reporäntan måste vara kvar på den nya nivån tills inflationen har tagit en tydligt fart, det menar direktionen, skriver TT. Först i mitten av 2016 tror Riksbanken att räntan sakta kommer att börja höjas igen. Det fjärde kvartalet 2016 beräknas reporäntan i snitt ligga på 0,75 procent, enligt den nya ränteprognosen.

I tidigare prognos var räntan 1,63 procent under motsvarande tidsperiod, enligt TT.

Vid Riksbankens förra räntebesked i september lämnades räntan oförändrad. Då spådde Riksbanken att räntan skulle höjas först mot slutet av 2015.

Riskerna med hushållens höga skuldsättning ökar nu ytterligare, det varnar riksbanken för.

Sveriges Radios medarbetare Johan Prane analyserar den nya räntan:

Hur kommer det sig att det blev noll procent?

– Det är inte någon inflation i det här landet längre utan de senaste siffrorna visar att vi har sjunkande siffror. Är det något som riksbanker och banker skyr så är det sjunkande priser. Man hoppas på att företag och hushåll ska låna mer pengar och investera och spendera och därför få fart på ekonomin.

Har vi haft noll i ränta tidigare?

– Nej, det här är ett bottenrekord.

Vad har riksbanken för vapen att ta till nu när räntan är noll?

– Det man säger är att om inte det här räcker så får man skjuta på tidpunkten för en höjning. Annars finns andra saker, som att man försöker med stödköp för att se till att banker får mer pengar att låna ut, det finns också sådana saker som att riksbanken kan gå in och försöka försvaga kronkursen, säger Johan Prane.

Efter dagens räntebesked sjönk kronan med sju öre mot dollarn och nio öre mot euron, marknadsräntorna rörde sig bara svagt nedåt, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".