Restauranger uppmanas bli bättre arbetsplatser

1:06 min

Det är krogarnas ansvar att locka fler till restarangyrket, säger krögaren Pontus Frithiof. Han anser att restauranger överlag måste bli bättre på att ta hand om sin personal.

Dåliga villkor i branschen och att högskolebehörigheten togs bort kan vara några orsaker till att att allt fler väljer bort restaurangyrken. 

Ett stort ansvar ligger på arbetsgivaren, säger krögaren Pontus Frithiof.

– Jag vill att servisyrket ska vara ett riktigt arbete där man är stolt där man sätter på sig sin uniform och man går ut och möter gästen.

Som P4 Stockholm tidigare rapporterat väntas stor personalbrist inom restaurangbranchen de kommande åren. Krogarna behöver anställa 50 000 nya varje år. Samtidigt är det allt färre ungdomar som väljer hotell- och restaurangprogrammen på gymnasiet.

Facket tror att anledningen är dåliga arbetsvillkor och dåliga löner.

– Vi kommer genomföra en självsanering inom branschen. Vi som är proffessionella arbetsgivare måste se till att ta hand om personalen. De måste få betalt för sina timmar, man måste ha kollektivavtal, erbjuda bra villkor och vara en bra arbetsplats, säger Pontus Frithiof.

Krögaren Pontus Frithiof har startat ett initiativ med Visitia och Restaurangakademien som går ut på att koppla restaurangutbildningar närmare arbetslivet.

– Vi har mycket att vinna på att jobba närmare tillsammans, säger krögaren Pontus Frithiof.