Bygget har starka motståndare. Foto: Janerik Henriksson /TT.

Allt byggarbete med Förbifarten avbryts

Trafikverket: Det här ska vi frysa så smart som möjligt
0:56 min

Allt byggarbete kopplat till Förbifart Stockholm stoppas efter regeringens beslut att frysa hela byggprojektet fram till maj nästa år.

Trafikverket kommer att fortsätta med söka olika tillstånd för bygget men inget praktiskt arbete ute på fältet kommer att genomföras i väntan på ett nytt besked från regeringen.

– Vi har fått besked om att frysa det här, och det ska vi göra så smart som möjligt. Nu ska vi avbryta och avsluta projektet på ett sånt sätt att vi kan komma igång igen 2015 och till minsta möjliga kostnad för våra skattebetalare, säger Johan Brantmark, projekchef för motorvägsbygget.

Inga nya upphandlingar kommer att göras och de arbeten som pågår kommer att stoppas.

– Till exempel vid Bergslagsvägen vid Coop pågår ett ledningsarbete där vi har grävt upp gatorna och tittat var ledningarna ligger. Den typen av jobb kommer vi att avbryta.

Beslutet innebär att det kommer att dröja innan Förbifarten kan bli verklighet.

– Vår bedömning idag är att det här kommer påverka öppningsdagen med tio till tolv månader, säger  Johan Brantmark.

Den var den 23 oktober som den nya rödgröna regeringen beslutade att bygget av Förbifart Stockholm skulle skjutas på framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".