1 av 2
Den övertäckta bussen. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
2 av 2
Bussmodellen som kommer att trafikera sträckan mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Nya bussar invigdes på kollektivtrafikmässa

Martin Spjern från Volvo bussar: Förhoppningsvis framtidens teknik
2:08 min

På kollektivtrafikmässan presenterades i dag de nya hybridbussarna som ska trafikera linje 73. Nu hoppas tillverkaren att den tekniken ska ta över stadstrafiken.

På plats på mässan fanns Martin Spjern, chef för Vovlo bussar, för att presentera de nya hybridbussarna.

– Den här typen av projekt har vi jobbat med under lång tid. Då är vi stolta när vi kan komma till ett läge där vi kan sätta den i trafik och visa upp vad vi tror är framtidens teknik vad det gäller kollektivtrafik, sger han.

Bussen är en laddhybrid med elström.

– Egentligen kan man säga att den använder sig av två system. Det är en hybrid som återanvänder bromsenergi som laddar batteriet. Med den nya metoden så tillförs också el från elnätet.

När bussen stannar vid laddplatsen ska den snabbladdas och sedan kan man fortsätta köra.

– Den optimala tiden är sex minuters laddning men då tillför vi så mycket energi så att vi kan köra upp till åtta kilometer på en laddning, säger Martin Spjern.

Nu blir det här ett begränsat försök på linje 73 i Stockholm, som går mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset. Men Martin Spjern hoppas att det blir fler bussar i trafik.

– Det är vår målsättning att det här ska ta över stadstrafiken där det är utpräglade krav på att vara energieffektivt och så tyst som möjligt.

Energiförbrukningen ska av en sådan här buss minska med 75 procent jämfört med en konventionell dieselbuss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".