Tiggare på Sveavägen. Foto: Helena Björk/Sveriges Radio.

Allt fler stockholmare störs av tiggare

Christina Enqvist: Jag börjar tycka att det är jobbigt
1:53 min

Var femte stockholmarna tycker att tiggeri är störande, visar Stockholms stads trygghetsundersökning. Det är en kraftig ökning jämfört med förra undersökningen.

Trenden i socialförvaltningens trygghetsundersökning som genomförs var tredje år är att allt färre känner sig otrygga i sin stadsdel. Men när det kommer till tiggeri har alltså siffrorna skjutit i höjden. Vid förra undersökningen 2011 var det bara fyra procent av stockholmarna som beskrev tiggeriet som störande.

Nu är det 22 procent av stockholmarna som tycker att tiggeriet är störande. I topp ligger stadsdelen Norrmalm där 38 procent tycker att tiggeri är störande.

– Det kan ju inte hjälpas men det börjar bli rätt störande. Jag har en kille som sitter precis utanför min port på Odengatan. Han har suttit där i tre fyra veckor, morgon och kväll. Man blir ju personligt berörd av personer som man ser ofta och jag börjar tycka att det är jobbigt, säger Christina Enqvist som bor på Norrmalm.

Kan man inte tänka att man har en skyldighet att hjälpa till?

– Jo visst vore väl det fantastiskt, men riktigt hur det skulle gå till kan jag inte tänka mig. Någon måste ju försörja dem, säger Christina Enqvist.

Utanför Rådmansgatans tunnelbanestation sitter en man och en kvinna på marken och äter vitt bröd med makrill i tomatsås. Kvinnan visar upp några mynt som hon har tiggt ihop, det är ungefär 30 kronor. De hör båda till den gruppen fattiga EU-medborgare som socialförvaltningen i Stockholms stad uppskattar till mellan 400 och 500 personer.

Åsa Lindhagen (MP) är socialborgarråd, hon säger att det finns människor som är väldigt utsatta på våra gator.

– De har rest lång väg för att komma hit och sitta i minusgrader och be om pengar, de kanske har lämnat barn bakom sig i sina hemländer. Jag tror att det är väldigt många stockholmare som berörs när man ser den här utsattheten.  

Hon säger att en viktig fråga är fler boendealternativ.

– Det är något vi har tagit upp i den ny majoriteten. Vi har ju också en vinter som närmar sig så det är bråttom och den frågan har väldigt hög prioritet för oss.  

Varför är detta störande? Jo det ger oss dåligt samvete, menar Hans Svärd som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet och som har har forskat kring hemlöshet och fattigdom.

– Det går väldigt många standardberättelser om dessa grupper; dom kan vara farliga, dom är offer för kriminella ligor, att de egentligen inte behöver tigga utan att de gör det av rent okynne. De här berättelserna har en stark funktion i samhället eftersom det är ett sätt för oss att avlasta oss skuld och positionera oss gentemot andra människor, ett sätt att inte behöva ta i problemen, säger Hans Svärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".