Unga med cancer får stöd i ny podd

8:14 min

Julia Mjörnstedt är trött på synen på cancerdrabbade och startar en poddcast för unga cancerdrabbade.

Ung Cancer är en förening som riktar sig till unga vuxna cancerdrabbade, mellan 16 och 30 år. I den är gruppen är det ungefär 850 personer som drabbas av cancer varje år.

– De står precis redo att ta sig an livet och förverkliga sina drömmar. Ett cancerbesked då är extra jobbigt, säger Julia Mjörnstedt.

Julia drabbades själv av tjocktarmscancer när hon var 21 år. Då kände hon att det inte fanns någonstans att vända sig där hon kunde träffa andra i samma situation. Hon blev hänvisad till Tarmcancerföreningen där de flesta hette Agda eller Berit och var över 70 år.

– Vi hade inte så mycket gemensamt förutom att våra tumörer satt på samma ställe. Jag ville ju ha någon att dela oron om framtiden med.

Här började Julias tanke gro om att starta en förening. När Ung Cancer sedan grundades 2011 var det viktigt för Julia att den skulle vara till för alla - det spelar ingen roll var i kroppen cancern sitter.

Nu startar Ung Cancer, med generalsekreterare Julia Mjörnstedt i spetsen, ett poddcast. I tio avsnitt ska Fuck cancer-podden ta upp frågor som vanligtvis inte lyfts fram och berätta historier som vanligtvis inte hörs.

– Jag är så trött på synen som vi har på cancerdrabbade i Sverige. Antingen tappar man håret och är ledsen eller så överlever man cancer och får massa nya insikter. Det är så klyshigt! Men de som har överlevt men fortfarande har dödsångest pratar vi inte om. Det är så onyanserat, säger Julia Mjörnstedt.

Första avsnittet av Fuck Cancer-podden handlar om ett par. Tjejen drabbas av cancer och killen vet inte hur han ska hantera det. Han börjar jobba extra, festa, spendera mer tid framför datorn och följer inte med på en enda behandling.

– Jag var så förbannad på honom innan vi gjorde den här intervjun. Men det var fantastiskt att få höra honom berätta och få en förståelse för det. Det finns säkert massa människor som reagerar så här men deras historier får vi aldrig höra.

Genom exempelvis den här historien hoppas Julia Mjörnstedt att fler ska känna igen sig och känna stöd.

-- Genom att han vågar berätta den här historien och stå upp för det han har gjort så tror jag att han kan hjälpa jättemånga andra som står bredvid. De känner sig också ensamma.

Läs mer om Fuck Cancer-poddenUng Cancers hemsida.