1 av 4
Tankfartyget Kertu med slagsida bordas av Kustbevakningens fartyg KBV031. Foto: Kustbevakningen
2 av 4
Grundstötning vid Landsort. Foto: Kustbevakningen.
3 av 4
Fartyg i sjönöd utanför Landsort efter grundstötning. Foto: Kustbevakningen.
4 av 4
Tankfartyget Kertu och Kustbevakningens fartyg sida vid sida på väg mot Oskarshamn. Foto: Kustbevakningen.

Sjunkande oljetankern räddad av Kustbevakningen

Kustbevakningen: Vi hoppas kunna ta henne till Oskarshamn.
3:09 min

En oljetanker läckte i Stockholms skärgård. Fartyget gick på grund tidigt imorse och tog in vatten. Först sent på eftermiddagen kunde Kustbevakningen pumpa ut vattnet ur fartyget.

En stund efter att Malta-flaggade fartyget Kertu släppt av lotsen från Bålsta small det. Den 90 meter långa tankern gick på grund utanför ön Landsort i Stockholms södra skärgård vid fyratiden på onsdagsmorgonen.

Efter att först ha rapporterat att läget var under kontroll började fartyget sedan läcka olja, ta in vatten och få slagsida. Hårt väder med tre-fyra meter höga vågor och vindbyar på 20 meter i sekunden har försvårat räddningsarbetet under förmiddagen.

Ett räddningsuppbåd med fem fartyg en helikopter och ett flygplan ryckte ut. Under eftermiddagen omgas Kertu av två fartyg från Kustbevakningens enheter på Gotland och Djurö, samt en bogserbåt.

Kustbevakningen bedömde att det fanns fara för besättningens liv och evakuerade sju av nio personer ombord Kertu. Kvar finns kaptenen, maskinchefen och räddningspersonal som bordat det skadade fartyget. Kertu bär 50 ton dieselolja för egen drift, varav en del har läckt ut i havet. Samtidigt har vatten runnit in i fartyget som riskerar att sjunka.

Under eftermiddagen lyftes flera pumpar ombord på fartyget som därefter började tömmas på vatten.
– Vi länspumpar för fullt. Ingenting har försämrats den senaste timmen. Det tyder på att länspumpningen ger effekt, sa Kustbevakningens stabschef Björn Meijer till P4 Stockholm vid lunchtid.

Än så länge har Kustbevakningen inte kunnat samla upp den utläckta oljan, men fartyget har pumpat över diesel från den skadade tanken till en annan behållare ombord.

Samtidigt försöker Kertu gå för egen maskin till Oskarshamn som förbretts på att ta emot det skadade tankfartyget.

– Går det inte att använda maskinen har vi ett nödbogseringsfartyg på plats, säger Björn Meijer.

UPPDATERING 16.45: Enligt Sjöfartsverket är flera pumpar nu igång ombord fartyget och vattennivån i lastutrymmet sjunker med åtta centimeter per halvtimme. Läget uppges vara stabilt och utvecklas för tillfället åt rätt håll.

Vad som händer med den olja som läckt ut är än så länge oklart. Kustbevakningen har omrubricerat händelsen från sjöräddning- till miljöräddningsinsats.

KARTA: Följ fartygets väg till Oskarshamn

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".