Busschaufförer möttes av kränkande meddelanden där trafinkinformation meddelas. Foto: Hasse Holmberg/TT

Busschaufförer fick rasistiskt meddelande

SL: Helt oacceptabelt
2:20 min

Busschaufförer i norra Stockholm fick igår ett kränkande meddelande i trafikinformationen. Nu har flera felaktiga eller kränkande meddelande upptäckts. SL har polisanmält händelserna.

Chaufförerna som körde sin buss i norra Stockholm igår kväll fick en obehaglig överaskning. Ett meddelande med kränkande och rasistiskt innehåll spreds till busschaufförer på tisdagskvällen. Meddelandet dök upp strax efter klockan 19 på den interna förardisplayen, där vanligen information från trafikledningen om exempelvis olyckor går ut.

– Det här är helt oacceptabelt, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef SL.

När man undersökte händelsen framkom det att fler liknande meddelanden skickats ut från trafikledningscentralen den senaste veckan.

– Ytterligare ett meddelande har varit av samma rasistiska ton, och minst tre meddelanden har varit med falsk information, säger Jesper Pettersson, pressansvarig hos SL.

Det här har drabbat både entreprenören Keolis och Arriva som kör åt SL. Händelserna är polisanmälda. Nu pågår också en utredning tillsammans med trafikentreprenörerna och teknikleverantörer för att kunna spåra vem eller vilka som skickat meddelanden. Jesper Pettersson säger att de beklagar det som hänt och att alla förstått att de kränkande meddelandena inte varit oficiella. Han säger också att de meddelanden där fel information gått ut är allvarligt.

– Det är ju också ett arbetsmiljöproblem om man inte kan lita på informationen man får, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".