1 av 3
Blodbuss utanför KTH i Stockholm. Foto: Marie Brunnberg/Sveriges Radio
2 av 3
Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för blodcentralerna i Stockholms län. Foto: Marie Brunnberg/Sveriges Radio
3 av 3
Blodgivaren Emil Öhman och sjuksköterskan Marianne Brudin. Foto: Marie Brunnberg/Sveriges Radio

Blodgivare ska boka tid

Blodgivare ska inte behöva vänta i kö
1:18 min

Blodgivare i Stockholms län ska i framtiden boka tid för blodgivning istället för att gå på drop-in-tider.

Målet är att minska väntetiderna på blodcentraler och blodbussar, och få en jämnare tillgång på blod berättar Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm.

– Det finns två övergripande mål med det här och det är att göra det lättare att ge blod och att man inte ska behöva vänta i en kö. Och sedan är det också att vi behöver veta att vi kan säkerställa vårdens behov med blod. Att ha rätt mängd blod i lager.

Blodgivaren Emil Öhman som befinner sig på blodbussen vid KTH är skeptisk till att han måste boka tid. Han är van vid att gå till olika ställen för att ge blod och tycker det fungerar bra med drop-in. För honom är det viktigt att gå när han känner för det.

– Det verkar jobbigt att man inte bara kan få en impuls att man bara kan gå till blodcentralen. Att man måste bestämma sig långt i förväg också. Jag skulle gissa att en del kanske bara ser blodbussen och så kan man gå in. Om man inte går så ofta i alla fall. Jag brukar byta blodställe varje gång.

Tidbokningsprojektet började i måndags och testas på en av de fem blodbussarna. Till en början kommer det att finnas möjlighet till drop-in, men planen är att tidsbokning kommer att införas på alla bussar och fasta blodgivarcentraler runt om i länet.

Allt är tänkt att genomföras under våren 2015. Enligt Karolina Blom Wiberg är det här en provperiod. Det kommer göras en utvärdering längre fram.

– Vi kommer naturligtvis att lyssna på allas synpunkter och utveckla det här så att det ska bli så bra som möjligt, säger Karolina Blom Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".