Oklar lösning för hemlösa Eu-migranter som tigger

1:04 min

Allt fler stockholmare stör sig på tiggeri. Det framkommer av Stockholm stads Trygghetsundersökning. Åsa Lindhagen (MP) har inte några konkreta förslag för att lösa situationen för Eu-migranterna.

Stockholm stads trygghetsundersökning visar att var femte stockholmare som svarat stör sig på tiggeriet. Det är en kraftig ökning sedan förra undersökningen för tre år sedan. Men nytillträdda socialborgarrådet Åsa Lindhagen vet inte hur man konkret ska använda resultatet från undersökningen.

– Det jag kan säga som socialborgarråd är att vårt fokus, vår prioritet, är stöd till utsatta människor i Stockholm, säger Åsa Lindhagen (MP).

De styrande politikerna i stadshuset har enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen gett socialförvaltningen i uppdrag att hitta boenden till de hemlösa Eu-migranterna. Exakt var de ska bo kan hon inte säga i dag. Hur det ska hjälpa dem att slippa tigga är också oklart.

– Det är ju så att vi måste titta på olika typer av hjälp och stöd och jag tror att vi alla är överens om att det här är en nöd som går rakt in i hjärtat. Jag tror att det är väldigt många stockholmare som blir berörda när man ser så många utsatta på våra gator, säger Åsa Lindhagen. 

När P4 Radio Stockholm, på sociala medier, ställde frågan Vad gör du när du går förbi en tiggare? blev svaren blandade. En del förespråkade ett tiggeriförbud. Åsa Lindhagen menar att det är fel väg att gå.

– Vi kan inte förbjuda fattigdom. Det här är konsekvenserna av den diskriminering och fattigdom som finns i Europa, det är det vi ser på våra gator i dag.