Recept: Lins och kikärtsgryta

Varje vecka får vi ett lättlagat och billigt recept från Gösta Rik.

En lins och kikärtsgryta med morot, rotselleri samt smak av vitlök och oregano serveras med jasminris och sallad samt gärna ett gott bröd.

Köp hem:

1 Röda linser. (Det finns färdiga att köpa i affären)

2. Kikärtor

3. 1 pkt soppgrönsaker. Det finns denna årstid i dom flesta affärer.

4. Basilika 1 st kruka

5. Cocktailtomat på burk 2 st Ha också hemma - Torkad oregano - Jasminris - Vitlök - Gullök - olja samt salt &peppar

Och så här gör vi:

Börja med att koka riset då det tar längst tid att göra. Jag brukar ta 3 dl ris sen 3.5 dl vatten låt koka upp sen sänker värmen så att det får sjuda i ca 10 min därefter gå klart på eftervärme. Kan skilja sig lite beroende på kvalitet på ris. Annars följ anvisningarna på paketet. Grytan gör vi på följande sätt. Vi börjar med att skala samt riva grönsakerna på ett rivjärn på den grova sidan. Riv lök, rotselleri samt morot. Vitlöken river vi på den fina sidan, ta gärna ordentligt med vitlök. Ta en djup kastrull med ca 1 dl olivolja och "svetta" av grönsakerna samt oregano 1 msk. När man svettar av grönsaker så släpper dom smak och arom. tillsätt nu burktomaterna och linser samt kikärtor, salta och peppra låt detta sjuda i ca 20 min, lagom tills riset bör vara klart. Avslutningsvis riv basilikan grovt över grytan. Servera gärna med sallad samt ett gott grovt bröd. Smaklig måltid!

/ Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".