Polisbilar på väg ned i Norra länken för att lära känna tunnelsystemet. Foto: Julia Brynolfsson / Sveriges Radio

En månad kvar till Norra länkens öppnande

Projektledare: Vi tillåter stillastående köer
1:10 min

Om en månad så öppnar den första delen av Norra länken för trafik, efterlängtad av många trafikanter och en möjlig lösning på trafikproppar.

Till skillnad från Södra länken, så kommer den inte stängas för infart om det skulle bildas kö i tunneln. Tack vare ett rejält tilltaget ventilations- och sprinklersystem. Tor Thomassen är projektledare för Norra länken:

– I Norra länken så har vi tillsammans med räddningstjänsten valt att installera ett brandbekämpningssystem, och det systemet gör att om olyckan är framme så kommer sprinklersystemet att dämpa brandförloppet, hindra brandspridning och kontrollera miljön så att räddningstjänsten kan komma ned och göra sin släckningsinsats. Så därför kommer vi acceptera att vi har stillastående köer i Norra länken, även om vi har förhoppningar om att trafiken ska flyta fritt, säger han.

Hur har man försäkrat sig om att luftkvalitén ska hålla?

– I normalfallet så är det bilarna själva som ventilerar tunneln i och med att de kör och trycker luften ut. Men vi har även impulsfläktar i taket som hjälper till, och när trafiken stannar av och kanske till och med står still så kan vi köra fläktarna för fullt, och vi har även en tilllufts-station som för ned frisk luft mitt i tunnlarna. Så det ska nog vara en bra miljö, även vid sakta gående och stillastående trafik, säger Tor Thomassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".