Polis frias för misshandel

Överåklagare: Funderar på en överklagan.
0:41 min

Den polis som slog och bussade sin hund på en berusad man i Stockholm frias för misshandel av Svea hovrätt.

Varning för våldsamt innehåll.

Händelsen i Brunnsgatan i Stockholm förra sommaren filmades. På filmen syns hur polisen slår den berusade mannen 14 gånger med sin batong, medan mannen ligger på gatan, samtidigt som hennes polishund går till angrepp.

I tingsrätten dömdes polisen till villkorlig dom för misshandel. Tingsrätten gjorde bedömningen att det inte fanns något som tydde på att mannen skulle attackera henne. Hon hade därför inte rätt att använda det våld som hon gjorde.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att polisen inte rent faktiskt varit utsatt för sådant våld eller hot om våld som skulle ha gett henne rätt att ingripa mot den berusade mannen på det sätt som hon gjorde. Men hovrätten anser att mannens aggressiva och labila beteende medför att polisens påstående om att hon trodde att hon skulle angripas inte är motbevisat av åklagaren.

I sin bedömning har hovrätten vägt in det faktum att kvinnan var ensam polis på platsen, att förstärkning förmodligen skulle dröja, att mannen innan händelsen agerat våldsamt och labilt samt att polisen upprepade gånger försökt att få mannen att göra som hon ville utan att lyckas.

Upprepade gånger uppmanade polisen mannen att lägga sig ner. Hon höjde rösten, gav hunden kommando att skälla och slog slutligen ut och höjde sin batong. När inget av det hjälpte började hon att slå.

"Hennes tillvägagångssätt har av en instruktör med lång erfarenhet av vapen- och självskyddsutbildning inom polisen bedömts ligga i linje med vad som lärs ut", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

– Jag får fundera om jag ska kontakta Riksåklagaren och diskutera den här domen. För den är ju intressant på många sätt. När hovrätten, det var ju skiljaktig meningen dessutom i hovrätten, kommer fram till att det objektivt inte förelåg en sådan situation där hon hade rätt att utöva det våld som hon gjorde men att det subjektivt, alltså hon trodde att situationen var annorlunda än den var, så får man fundera på om det finns anledning att ta upp en sådan fråga till Högsta domstolen.  Det är en speciell situation det här, säger överåklagare Mats Åhlund, Åklagarmyndigheten, Särskilda åklagarkammaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".