1 av 2
Mona har haft många turer med olika handläggare för att hennes svärföräldrar ska få rätt till en plats på serviceboende. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
2 av 2
Clara Lindblom och den nya majoriteten i stadshuset säger att hyrorna på stadens trygghetsboenden ska sänkas. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Tryggt boende lovas alla över 85

Clara Lindblom (V): Mer pengar till stadsdelsnämnderna direkt.
1:40 min

Den nya majoriteten i Stockholms stad lovar att alla över 85 år ska ha rätt till ett tryggt och äldreanpassat boende. När budgeten klubbas i höst ska stadsdelsnämnderna få mer pengar så att fler ska få sin biståndsansökan godkänd. 

Sedan januari i år har Monas svärföräldrar, 89 och 86 år gamla, försökt få en plats på ett äldreboende i Bromma i västra Stockholm. Men det har varit svårt.

– Vi ser ju hur de kämpar, och framförallt Solveig då. Det är många nätter jag inte har sovit, säger Mona.

Sedan januari har Monas svärföräldrar Calle och Solveig försökt få en plats på ett serviceboende. Just nu bor de i en lägenhet fem trappor upp i Bromma i västra Stockholm. Kalle är 89, han har flera gånger drabbats av stroke. Solvig är 86, hon har mest ont i kroppen. När de lagar mat sitter Solveig på en pall och instruerar Kalle, och han får hjälpa henne att duscha. Solveig har också diabetes och är ofta på sjukhus, och ibland är hissen i huset trasig.

– Den dagen när ambulansen kommer och hon inte kan ta sig ut. De kan ju inte bära henne på ryggen ned för de trapporna, säger Mona.

Innan valet lovade Alliansen att alla över 85 år med rätt till hemtjänst också ska ha rätt till en plats på så kallat trygghetsboende.

Nu lovar den nya majoriteten i stadshuset ännu mer. Nytillträdda Clara Lindblom, från Vänsterpartiet, är äldre- och personalborgarråd i Stockholm.

– Vår utgångspunkt är att alla över 85 år ska ha rätt till ett tryggt och äldreanpassat boende. Det kommer vara en väldigt stor prioritering för oss nu att stadsdelsnämnderna blir mer generösa i sin biståndsbedömning, och se till att vi får ner hyrorna i senior- och trygghetsbostäder men också på servicehusen.

När kommer det bli skillnad?

– Jag hoppas att det kommer bli skillnad från början, när vår budget sätts i hamn. Det handlar ju om att vi kommer kunna skjuta till mer pengar, säger Clara Lindblom.

Mona tycker att det verkar bra, men är samtidigt orolig. 

– Jag hoppas att det händer något innan någon av de här inte kan få hjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".