1 av 7
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
2 av 7
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
3 av 7
Björn i e-sportens förlovade land. Foto: Sveriges Radio.
4 av 7
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
5 av 7
E-chuan Book från sydkoreansk tv. Foto: Sveriges Radio.
6 av 7
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
7 av 7
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Björn reser till Sydkorea

Spelreklam rullar överallt i Seouls tunnelbanan
8:13 min

Seoul i Sydkoera. Det var här e-sporten föddes och det är hit P4 Stockholms reporter Björn Lindberg reser för att lära sig mer om den asiatiska spelkulturen.

Det var i Sydkoera som e-sporten blev stor allra först. Svenska gamers drömde om att bli proffs i datorspelet Starcraft i Sydkorea och spela inför fullsatta arenor.

Nu har e-sporten växt och nu kan de bli proffs i Europa istället och behöver inte flytta så långt. Förr sas det ibland att Starcraft var Sydkoreas nationalsport. Det stämmer inte. Baseball är solklar etta här.

P4 Stockholms reporter Björn Lindberg hade en bild innan han kom till Seoul - att han skulle se massor av spelhallar, att det skulle blinka och plinga i varje gathörn. Så är det inte.

Efter lite letande hittar han en spelhall och träffar 24-åriga Sylvia. Det är iallafall hennes engelska namn. Hennes koreanska är N Pi Chow. De flesta i Seoul verkar ha ett engelskt och ett koreanskt namn.

Sylvia är i spelhallen för att slappna av lite innan hon ska på anställnignsintervju i det stora köpcenteret där spelhallen ligger. Hon berättar att det finns fler spelhallar, oftast intill biograferna, men att de blir färre för varje år.

– De tjänar inte på det, säger hon.

Det dyraste spelet kostar 1 000 koreanska WON, ungefär sju svenska kronor, men de flesta spelen kostar 500 WON. Då förstår man ju att det inte finns ekonomi i det här. De flesta Sydkoreaner spelar på helt andra plattformar.

När man kliver ner i Seouls Tunnelbana är det är ljust, det är fräscht och inte ens ett litet pennstreck på nån vägg. Här spelas det spel på mobiltelefonerna. Mobilspelen är så väl använda och närvarande att det till och med pumpas ut reklam för mobilspel på monitorerna inne i tunnelbanevagnarna. Under reklamen dyker det upp en liten information om vilken station som kommer härnäst.

Så det är väl klart att svenska spelföretaget King, som tagit fram mobilspelet och supersuccén Candy Crush, vill in på den sydkoreanska marknaden.

Tommy Palm, som är spelguru på King, berättar att det arbetet pågår för fullt.

– Just i Korea har vi ett samarbete med Cacao Talk som 80 procent av befolknignen använder för att skicka meddelanden till varandra. Vi har kontor nere i både Korea och Japan där de hjälper till med marknadsföring och reklamfilmer.

Det är inte helt lätt att navigera sig på den asitiska spelmarknaden. Bara att försöka förstå vad vissa männsikor spelar här i Seouls tunnelbana är svårt att förstå.

KBS, Korean Broadcasting System, den sydkoreanska tv:n och radion som ligger i finans- mediadistriktet vid Yeoido park. Där arbetar 32-årige E-chuan Book med tekniska frågor.

Han berättar om spelkulturen och e-sportens framväxt i Sydkorea och säger att proffessionella datorspelare har funnits i ungefär 20 år. Tävlingarna direktsänds i tv. Det är framförallt ungdomar i Sydkorea som följer e-sporten i tv eller på plats på arenorna.

Men varför är dator- och framförallt mobilspel så populärt i landet?

– Det är roligt och avslappande. Grafiken har förbättrats och nu kan folk kliva in i helt andra världar. Det kostar inte så mycket heller, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".