Lamporna vid kyrkan som kan tändas digitalt via webben. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Tänd ett digitalt ljus på allhelgona

"För alla som inte har en möjlighet att gå till en kyrka"
1:16 min

Från ikväll klockan 18 kan man tända ett digitalt ljus på kyrkogården vid Hedvig Eleonora Kyrka på Östermalm.

Det är Svenska kyrkan som provar ett nytt grepp genom att hänga upp nästan 200 led-lyktor i ett träd, ljus som man sedan ska kunna tända via webben. Erik Lundström som är präst på Kronobergshäktet, berättar vilka man i första hand hoppas nå med satsningen:

– Ja för alla som kan sitta vid en dator som inte har möjlighet att gå till en kyrka, för att vid varje kyrka så finns det en kyrkbärare så finns det en ljusbärare där man har möjlighet att tända ett rejält, riktigt ljus. Men om man inte har möjlighet att gå till en kyrka så, man kanske är på sjukhus, eller man kanske är så långt ifrån en kyrka att så att det blir för övermäktigt att gå dit, så kan man via sin dator tända ett ljus, det har man kunnat tidigare också på bönewebben. Men nu har vi tagit ett steg till, och det här ljuset så kommer också lysa i verkligheten, säger han.

Vad tycker du är själva poängen med det här sättet att göra det på?

– Hur man än vrider och vänder på det, det här med tro, det är ganska abstrakt. Så för att konkretisera det, det här kan ju vara ett sätt att konkretisera det på, säger Erik Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".